Studiebesök på Östersundsmejeriet och Skärvångens Bymejeri

Studiebesöken är uppdelade på två dagar, den 6 november i Östersund och den 7 november hos Skärvången.

Första dagen

Östersundsmejeriet är numera en del av Arla och har genomgått stora förändringar. Man har lagt ner tillverkningen av messmör men byggt ut tillverkningen av Hushållsost, bara för att nämna något. Vidare har man tagit fram en speciell Arla Ko® Jämtlandsmjölk. Allt detta och mer därtill får vi veta när vi träffar Mikael Backman den 6 november.

Övernattning och middag

Övernattning sker på hotell Clarion Hotel Grand i Östersund. Vi föreslår att vi träffas för gemensam måltid på kvällen. Notera att var och en betalar för sig.

Hotellet erbjuder superior rum till ett rabatterade pris 1255 kronor inklusive frukost och moms. För dubbelrum är vårt pris är 1355 med frukost och moms.

Bokning av rum gör du genom att kontakta hotellet direkt per mail Titti Myrén och hänvisa till bokningsnumret 3389 senast den 5 oktober. Du meddelar också om du vill äta middag enligt ovan.

Nästa dag

Den 7:e åker vi tillsammans till Skärvångens Bymejeri. Mejeriet har en bred produktion både av ostar från komjölk och getmjölksostar. Mejeriet har vunnit ett stort antal priser. Det finns mycket att läsa på deras hemsida HÄR .

Vägbeskrivning till Skärvångens Bymejeri från Tor Norman
Åk E14 norrut. I Krokom cirka 2 mil bort kommer ni fram till en rondell (den första rondellen på sträckan utanför Östersund.) Ta av till höger.Åk förbi Värdshuset och Q8-macken och cirka 500 meter till nästa rondell.
Ta väg 340 mot Offerdal och Valsjöbyn (FISKEVÄGEN).Ni åker enbart längs väg 340 Fiskevägen, hela vägen upp till Skärvången, vilket är cirka 6 mil (men se upp i Lillholmsjö, vid gästgiveriet – håll till vänster!)När ni kommer in i Skärvången så dyker det upp skyltar strax innan ni är framme vid mejeriet.
Mejeriet ligger alldeles bredvid vägen på höger sida, ett stort rött hus. Mitt emot på andra sidan vägen står ett stort gult hus (den gamla by-butiken)

På baksidan av butiken så går ni in. På övervåningen har vi en liten restaurang där vi under en kopp kaffe skall prata lite kring historien om Mejeriet och därmed också varför mejeriet i huvud taget finns här i yttersta glesbygd. Sen gör vi en resa genom mejeriet, håll i er!

Välkomna!
Hälsar Tor Norman

Avståndet mellan Östersund och Skärvången är ca 8 mil.

Tider och adresser

  • Den 6:e november träffas vi kl 14:30 på Östersundsmejeriet, adress Nedre Vattugatan 5, 83145 Östersund.
  • Den 7:e november träffas vi kl 10:00 på Skärvångens Bymejeri, adress Föllinge 130, 83560 Föllinge.

Restips

Till Östersund flyger såväl SAS som BRA. Boka flyg nu för bra pris.

Anmälan

Anmälningstiden har gått ut.  Avgiften betalas vid anmälan och är 500 kronor för medlem, 250 kronor för pensionär och 1100 kronor för icke-medlem. Betalas på vårt bankgiro: 5099-8103. Sista anmälningsdag 31 oktober. För hotellbokningen den 5 oktober.

För frågor kontakta Ulf eller Lars HÄR

Välkommen

STYRELSEN