Litet mejeri med mycket drivkraft

Rapport från studiebesöket den 24 maj 2018

Det var getmjölken det startade med. Carina Alexandersson började tillverka getost i ett eget litet mejeri på gården hemmavid. Det var 2001.

Idag är det ett mejeriföretag lett av dottern Malin Jakobsson som VD och med mamma Carina fortsatt starkt engagerad kvalitetsansvarig. Tillsammans med 9 anställda producerar man k-mjölk, yoghurt, glass och ost från både komjölk och getmjölk. Mjölken kommer från den närbelägna gården Näsbön Nöt&Get.

”Det är fina lokaler där i Färjelanda som produktionen sker”, berättar Bengt Palmqvist, ordförande för vår förening och med lång erfarenhet från mejeribranschen. ”Lokalerna är byggda av kommunen och anpassade för livsmedelsproduktion och designade av Alfatec.”

Det var Bengt ledde gruppen medlemmar som kommit för att besöka detta unika och intressanta mejeri med sin breda palett av produkter.

Getmjölken distribueras av ICA medan komjölken distribueras lokalt.

Verksamheten bedrivs i aktiebolagsform och företaget är noterat på Aktietorget sedan 2015. Hans Jacobsson är styrelsens ordförande. Han har tidigare bland annat arbetat på General Mills och inom Bure-sfären.
Numera CFO på Nowa Kommunikation AB, styrelseordförande i Zinzino AB och Alvestaglass AB
samt styrelseledamot i Rootfruit Scandinavia AB och Superfruit AB. Läs mer om styrelsen HÄR.

Bengt säger: ”Små mejerier ledda av entusiastiska och kunniga personer – i detta fall kvinnor – bidrar till att utveckla svensk mejeriindustri och ger svenska konsumenter tillgång till unika och lokalt producerade kvalitetsprodukter.”

Mycket mer information finns på mejeriets fina hemsida HÄR