Rapport från studiebesök hos AAK i Karlshamn i oktober 2017

Spända och nyfikna på vad vi skulle få se hos AAK samlades vi en höstdag utanför vakten i Karlshamn.

AAK är namnet på den fusion som gjordes mellan Aarhus Oljefabrik och Karlshamns Oljefabrik 2005.

AAK är en av världens ledande tillverkare av vegetabiliska specialfetter. Produkterna används till exempel som ersättning för mjölkfett och kakaosmör, transfria lösningar för fyllningar i choklad- och konfektyrprodukter samt inom kosmetikindustrin.

Moderbolaget AAK AB är ett svenskregistrerat aktiebolag med säte i Malmö där också huvudkontoret finns.

Jonas Edén, som är styrelsemedlem i vår förening och anställd hos AAK hade lagt upp ett innehållsrikt och intressant program.

Han hade engagerat flera av sina kolleger att berätta om olika delar av företagets verksamhet, men han inledde själv genom att i stora drag berätta om vad företaget fokuserar på och hur man ser på framtiden.

Som alltid när vi som företrädare för animaliska fettprodukter möter vegetabiliska kontrahenter blev diskussionen livlig, men vi är nog överens om att en växande befolkning i välden kommer att medföra en kraftigare konsumtionsökning av vegetabiliska fetter jämfört med animaliska.

Till Jonas föredrag fick vi smaka på mejeriliknande produkter som ”yoghurt”, ”cheesecake” och lagrad ”ost” där mjölkfettet ersatts med vegetabiliskt fett. Dessa var riktigt välsmakande. Lagstiftningen tillåter ju inte att produkterna bär mejeriproduktnamn, därför citationstecknen.

Under Jonas kollega Stefan Olofssons ledning assisterad av Frida Gustafsson och Rodrigo O Sotomayor, med flera, fick vi en inblick i AAK R&D och Dairy application centers utrustning och verksamhet.

Vad vore ett besök i denna jätteanläggning utan att skåda den omfattande processutrustningen under kunnig ledning av produktionschefen Costumer Innovation Manager Sievert Jonasson. Visst är den imponerande men så är det också 450 anställda här i Karlshamn.

Här är så ett litet bildspel