Aftale i ostekrigen

Den årelange strid om retlighederne til ostene Herrgård, Grevé og Präst er slut. Det skriver Atl.nu efter, at Svensk Mjölk har besluttet, at mælkeproducenterne i Skånemejeriers økonomiske forening skal være medejere af varemærkerne.

Ostekrigen, som konfliktens er blevet kaldt, begyndte, da det franske mejeriselskab Lactalis købte Skånemejerier i 2012. Det såede tvivl om, hvorvidt Skånemejerierne måtte fremstille ostene Herrgård, Grevé og Präst, der som udgangspunkt skal produceres af svensk mælk og efter fastlagte retningslinjer.

Ostekrigen udviklende sig til langt juridisk tovtrækkeri, som nu er endt med en aftale om fordeling af aktier i selskabet Svenska Ostklassiker AB. Virksomheden ejer rettighederne til Herrgård, Grevé og Präst og licenserer dem på markedet.

Ejerskabet af det nye selskab er baseret på mælkeindvejning i Sverige, hvilket betyder, at Arla har erhvervet et majoritetsejerskab.

Ulla Bergström, formand for Norrmejerier, gør opmærksom på, at Norrmejerier og Skånemejerier, tilsammen producerer flest af mærkevareostene. Derfor havde hun gerne set aktionæraftale om regulering af gensidige rettigheder og forpligtelser.

– Vi, som har udviklet store forretninger på baggrund af ostene, føler os usikre. Vi ved for eksempel ikke, om Arla vil være garant for, at der skal bruge svensk mælk i ostene, siger hun.

Læs mere HER (kun for abonnenter på Atl)

https://www.atl.nu/lantbruk/bracklig-fred-i-ostkriget/

 

 

Fakta om ejerskabet i Svenske Osteklassikere AB

Arla: 67,90 procent

Skånemejeriers ekonomisk förening: 15,35 procent (Foreningen består af mælkeproducenter, der leverer til Skånemejerier AB. Det er altså ikke mejeriet, men producentforeningen, der opnår medejerskab til varemærkerne)

Norrmejerier: 7,65 procent

Falköping: 8,08 procent

Gäsene Mejeriforening: 1,02 procent

Kilde: Atl