Støtte til mælkeproduktionen i Nordsverige øger produktiviteten

Mejeribruget i det nordlige Sverige modtager national støtte som kompensation for at have et hårdere klima og længere transporter end i resten af landet. Og støtten virker viser ny rapport fra Jordbruksverket.

Jordbruksverket har udbetalt lidt over 417 mio. SEK i national støtte i 2019 til landbruget i Nordsverige. Størstedelen af støtten, ca. 92 pct., går til mælkeproduktion og til transport af mælk til mejerierne.

– Vi ved, at national støtte er vigtig for landmænd i den nordlige del af landet. Dette bekræftes hvert år, når vi udarbejder årsrapporten og ser virkningerne af støtten, siger Rebecka Arveström, Jordbruksverkets  miljöersättningsenhet.

De fleste støttemidler går som nævnt til mælkeproduktion. Produktionen steg i løbet af året i støtteområdet med 2,2 procent, mens mælkeproduktionen i andre dele af landet faldt med 2 procent. Stigningen i produktionen kan forklares med øget produktivitet. I de senere år har mælkeproduktionen i støtteområdet oplevet en stærkere udvikling end i resten af landet.

Overfor EU har Sverige ret til at yde langsigtet national støtte for at bevare traditionelt landbrug i specifikke regioner, hvor betingelserne for landbrug er dårligere. Hvert år rapporterer Sverige virkningerne af støtten til EU-Kommissionen, og derfor har Jordbruksverket udarbejdet ’Årsrapport for den nationale støtte til landbrug i det nordlige Sverige 2019.’

Læs mere HER, hvor du også kan downlade rapporten.