Mejerierne er enige: Kosläpp uden publikum

Af frygt for spredning af coronavirus har de store svenske mejerier besluttet at aflyse årets Kosläpp, der traditionen tro trækker tusindvis af gæster.

Køerne kommer naturligvis på græs til foråret, men i år bliver det uden publikum. Det besluttede Arla den 13. marts. Skånemejerier fulgte efter den 19. marts. Og den 23. marts kunne også Norrmejerier fortælle, at man havde besluttet af aflyse publimkumseventen for at undgå spredningen af coronavirus.

Sidste år havede Arlas cirka 50 landmænd besøg af 170.000 gæster. Hos Skånemejerier og Normejerier deltog begge steder omkring 20.000 mennesker fordelt på hver 20 gårde. De seneste år er Kosläpp blevet meget populært. Flere Arla-gårde var sidste år allerede fuldt booket af besøgende under en time efter, at registreringen var givet fri.

– Vi følger opmærksomt myndighedernes henstillinger og ønsker at gøre alt, hvad vi kan for at reducere spredningen af virussen. Det er en trist besked at give, men vi håber og tror, at alle forstår, siger Anette Gregow, kommunikationsdirektør i Skånemejerier. Samme melding lyser fra de andre mejerier.

Da Sverige som bekendt er et stort land, så er der også forskel på, hvornår køerne kommer på græs fra syd til nord. I det milde Skåne kommer køerne ud i løbet af april og maj, mens køerne i Norrland typisk venter til maj-juni.