Økosalget i svagt fald

Væksten i salget af økologiske fødevarer i den svenske dagligvarehandel er i tilbagegang, konkluderede Olle Ryegård, direktør for Ekoweb, da han præsenterede den årlige rapport over det svenske økologimarked ved et arrangement i Stockholm.

Af rapporten ’Ekologisk livsmedelsmarknad 2019’ fremgår det, at selvom salget af økologiske fødevarer og drikkevarer i Sverige ganske vist steg med 400 mio. i løbet af 2019, så gemmer der sig reelt et fald i økologisalget.

Det skyldes, at det svenske fødevareprisindeks sidste år voksede med 3,5 pct. Og det betyder, at økologiens andel af det samlede fødevaresalg reelt faldt fra 9,3 pct. til 9,0 pct., sagde Olle Ryegård ifølge fagmediet økologi.dk.

Sidste år var tale om et fald i salget hos alle de største dagligvarekæder ICA, Coop, Axfood og Bergendahls, fortalte Olle Ryegård. Efter hans vurdering skyldes tilbagegangen først og fremmest, at detailhandlen efter flere år med fokus på økologi gennem de seneste år i højere grad fokuserer på andre stærke megatrends som sundhed, bæredygtighed, miljø, klima, plantebaseret kost og CO2-udledning. Emner som i øjeblikket fylder meget i den svenske debat, men som ikke alle svenske forbrugere automatisk kobler sammen med økologi.

— Økologiske fødevarer er ikke længere så hotte som plantebaseret kost, sagde han.

Ved præsentationen på Grand Hotel i Stockholm i torsdags var der også en paneldiskussion med repræsentanter fra dagligvarehandlen. Læs referatet på Food-supply.se HER