Arla er stolte over 2019-regnskabet

Arla aflagde onsdag regnskab for 2019, som udvikler sig positivt med stigende salg af brandede produkter. Samtidigt har medarbejderne vænnet sig til effektiviseringsprogrammet Calcium, som har givet effektiviseringer for EUR 224 mio.

Arla indkaldte onsdag d. 19. februar til pressekonference i anledning af årsregnskabet for 2019. Administrerende direktør Peder Tuborgh (tv.) var flankeret af formand Jan Toft Nørgaard og CFO Natalie Night. Og det var et både stolt og tilfreds trekløver. Koncernens samlede omsætning steg til 10,5 milliarder EUR (sammenlignet med 10,4 milliarder EUR i 2018 og 10,3 milliarder EUR i 2017). Arla-indtjeningen – som måler den værdi, Arla skaber per kg ejermælk – fortsatte sin opadgående trend i 2019 til 36,6 eurocent i gennemsnit, mod 36,4 eurocent i 2018.  Salget af brandede produkter steg med 5,1 procent mod 3,1 procent i 2018, primært på grund af Arla® brandet, som voksede til 3.033 millioner EUR mod 2.875 millioner EUR i 2018. Dette er bl.a drevet af en række vellykkede lanceringer af laktosefri og økologiske produkter, lanceringen af nye flexitar produkter samt den fortsatte hurtige vækst af Skyr på de europæiske kernemarkeder.

I den efterfølgende spørgerunde udtalte Peder Tuborgh på den baggrund, at afregningspriserne ville få et hak op af meget snart. Og han var også fortrøstningsfuld i forhold til sammenligning med de store europæiske konkurrenter i den såkaldte peer-group, når de endelige regnskaber ligger klar i løbet af juni måned.

Calcium leverer resultater

Udover en stærk indtjening af brandede produkter på de vigtigste nøglemarkeder, mente Peder Tuborgh også, at koncernen var blevet trimmet og dermed mere konkurrencedygtig.

Arlas transformations- og effektivitetsprogram Calcium overgik således forventningerne med besparelser på 110 millioner EUR og en samlet besparelse på 224 millioner EUR siden lanceringen i 2018. Det betyder, at Arla er godt halvvejs mod det endelige mål for vedvarende besparelser i 2021 på over 400 millioner EUR.

– I 2019 var vi i stand til at sikre vækst og forbedre kvaliteten af vores forretning betydeligt og samtidig fortsætte med at effektivisere mere end forventet. Dette har været en afgørende forudsætning for flere af vores store investeringer i bl.a. Nr. Vium og det kommende tørreanlæg på Pronsfeldt i Tyskland, sagde Peder Tuborgh. Han erkendte, at programmet undervejs har gjort ondt med frustrationer blandt medarbejderne og dalende arbejdsglæde i de såkaldte barometer-undersøgelser, men disse tilfredshedsundersøgelser er i 2019 stort set tilbage på niveauet før calcium.

Læs Arlas svenske pressemeddelelse HER