Martin & Servera, der med egne ord er Sveriges ledende restaurantgrossist, oplever et trendskifte, hvor der bliver større fokus på mælkens oprindelse. Det åbner store muligheder små mælkeproducenter.
Nyhedsmediet Atl.nu har talt med Mattias Dernelid, der er produktchef hos Smakriket, som er en del af restaurant- og cateringfirmaet Martin & Servera.
Han fortæller, hvordan interessen vokser for at købe mælk direkte fra gårde eller små mejerier. Smakriket arbejder med omkring 40 små producenter og har en kontinuerlig strøm på 5-6.000 liter mælk om ugen, der hovedsageligt går til de store byer. Og efterspørgslen stiger.
– Vi føler os sikre på, at vi vil kunne sælge store mængder i fremtiden, siger han til Atl.nu.
Han peger på, at restauranterne længe har fremhævet, hvor kød og grøntsager kommer fra, mens mælken har været overset. Det er ved at ændre sig.
Kunderne leder efter ’almindelig mælk’, men gerne fra køer, der kun spiser græs eller fra racer som SRB eller bjergkøer. Mælken må gerne have fuldt fedtindhold, ligesom det er vigtigt, at kalven har diet hos koen – kort sagt kunderne vil vide, hvor mælken kommer fra, og hvordan den er produceret.
Efter interessen i restaurationsbranchen tror Mattias Dernelid, at dagligvarehandlen vil følge efter om fire-fem år.
– Indtil videre har handelen været lidt doven’, siger han.