Nu vil Falkøbing Mejeri også producere stekost

Konkurrencen om populær ostetype skærpes.

Halloumi, eldost, grill-ost eller stekost – kært barn har mange navne —  og ostetypen er meget populær i Sverige. I sidste uge offentliggjorde ICA og Normejerier et samarbejde om produktion og salg af et svensk alternativ til cypriotisk Halloumi. Og senere samme uge offentliggjorde Falkøping Mejeri på sit medlemsmøde, at mejeriet vil producere sin egen ’stekost’ til næste år.

På mejeriets facebookside er vd Anders Segerström citeret fra medlemsmødet. Han siger blandt andet, at der er plads til et svensk alternativ til Halloumi ovenpå sommerens debat om cyprioternes høje antibiotikaforbrug i mælkeproduktionen.

Han sagde desuden, at ’stekost’, som han kalder det, muligvis ikke bliver et stort produkt, men det kan blive lønsomt for Falkøping Mejeri.

Det er endnu uvist, hvad de nye producenter vil kalde deres oste. Men de må ikke kaldes Halloumi, da det kun er ost, fremstillet på Cypern efter en særlig metode, der må kaldes sådan. Ægte Halloumi skal blandt andet indeholde 51 procent får- og gedemælk og 49 procent komælk.

Navnet eldost er en varemærkebeskyttelse, som Svenske Gårdsmejerister har fået lov til at bruge om deres modsvar til Halloumiost. Eldost må både fremstilles af fåre-, gede- ko- eller bøffelmælk eller mælk eller en blanding heraf.