Sverige har et lavt forbrug af antibiotika til malkekøer

– I Sverige har vi dyrevelfærd i verdensklasse, og vi har gradvist reduceret brugen af ​​antibiotika til malkekøer, siger Ann Nyman, der står bag en nyudgivet rapport fra Wäxä Sverige, der gør status over antibiotikaforbruget fra 2001-2018.

 

I Sverige behandles kun 12 ud af 100 malkekøer med antibiotika om året. Hertil kommer, at størstedelen kun behandles med med penicillin, hvilket er mere gunstigt med hensyn til resistensudvikling end andre typer antibiotika. Det er nogle af hovedkonklusionerne i en nylig rapport fra Wäxä Sverige om brugen af ​​antibiotika til malkekøer og kvier fra 2001 til 2018.

I alt er antallet af mælkekøer, der er behandlet med antibiotika, halveret siden 2001. Det skyldes høj grad, at antallet af mastitisbehandlinger blev halveret i denne periode. I 2018 blev kun 6 ud af 100 køer behandlet for mastitis.

Ser man på mængden af ​​antibiotika, der anvendes til fødevareproducerende dyr, har Sverige sammen med Norge, Finland og Island det laveste forbrug i Europa (European Surveillance of Veterinary Antimicrobial Consuption (ESVAC), 2016)

– Sunde køer har ikke brug for antibiotika. Takket være det fælles arbejde med infektionsbekæmpelse, foder af god kvalitet, avl og dyrepleje i verdensklasse har vi i Sverige gradvist reduceret brugen af antibiotika til malkekøer. Vores gode dyrevelfærd giver os gode betingelser for at holde antibiotikaresistensniveauet lavt. Der er dog potentiale for forbedring, da andelen af ​​penicillin muligvis kan erstatte andre antibiotika mod visse sygdomme og for nogle amter, siger Ann Nyman, der har udarbejdet rapporten.

Læs hele pressemeddelelse HER, hvor der også er et link til rapporten.