Svenske køer giver rekord meget mælk

Årsresultatet fra Kokontrollen® viser at den gennemsnitlige ydelse sætter rekord med 10.417 kg for energikorrigeret mælk (ECM) i året 2018/2019

 

Stigningen i den gennemsnitlige ydelse på 271 kg ECM er rekordstor og for første gang ligger gennemsnittet over 10.000 kg ECM i alle amter i Sverige. Holstein-racen giver mest mælk. Det fortæller växä.se i en pressemeddelelse.

– Den samlede stigning skyldes sandsynligvis både mælkeproducenternes eget arbejde på gården og fodring med mere korn og færdigfoder for at kompensere for manglende grovfoderhøst i 2018. Mange mælkeproducenter har også fået hjælp til beregninger af foderstatus og har dermed været i stand til at optimere og supplere deres grovfoder. Tørkerådgivningen har været en stor fordel for mange, siger Ulrika Lundberg, leder af rådgivningen.

Växa fremhæver desuden, at alle amter i Sverige for første gang har en gennemsnitlig ydelse over 10.000 kg. ECM. Køerne i Halland har den højeste ydelse med 10.715 kg ECM, men nummer, Västerbotten, skiller sig ud med den største stigning på 431 kg. Flere amter har ydelser, der nærmer sig disse niveauer.

Kokontrollen beretter også, at de største besætninger findes i Kalmar, Skåne og Halland, hvor den gennemsnitlige besætningsstørrelse nærmer sig 120 køer. De mindst besætningerne ligger i Jämtland og Västerbotten, hvor besætningerne typisk er halvt så store som i det sydlige Sverige. Den gennemsnitlige besætning i Kokontrollen har 92,4 køer sammenlignet med Danmarks 209 køer pr. besætning.

Holstein er den største race i Sverige med næsten 58 procent af køerne. 33 procent af køerne i Sverige er af racen SRB. Den største reduktion i antallet af køer forekommer inden for racen SRB. Holsteinracen har en gennemsnitligt ydelse på 10.790 kg ECU, mens SRB gennemsnitlig giver 9.913 kg. Læs mere HER