Fire svenske oste fik medaljer ved VM

Der var medaljer til fire svenske oste, da der blev afholdt oste-verdensmesterskaber i Bergamo i Italien.

World Cheese Awards har været afholdt i over 30 år. I sidste weekend var Bergamo i Norditalien vært for arrangementet, hvor godt 3.800 oste fra 42 lande konkurrerede om mesterskabet. Bedømmelserne foregik den 18. Oktober og i denne uge blev de offentliggjort. Blandt medaljevinderne 2019 var fire svenske oste — fra tre svenske gårdmejerier, skriver land.se.

Først og fremmest var der guldmedalje til Almnäs osteri i Hjo for osten Almnäs tegel, som er en hårdtpresset, skrællet ost med en sød, frugtagtig duft som ifølge mejeriet ’leder tankerne hen mod smørcreme’. Smagen er frugtagtig, og mundfornemmelsen er ’knasende eller sandet’.
Jürss mejeri i Hälleforsnäs fik to bronzemedaljer, én for sin Sörmland-ädel og én for Granbarks-ost (billedet). Sörmland-ädel beskrives som ’relativt blød, temmelig syrlig og lidt mere salt end andre oste’, mens Granbarks-osten beskrives som ’en særlig ost med aromatisk kit og hvid overflade’.

Også Ängsholmens Gårdsmejeri i Harbo fik en bronzemedalje for sin Eldost, lavet på ko- og bøffelmælk.

Netop Eldost har været særlig populær i Sverige i år som et alternativ til cypriotisk halloumi. Navnet Eldost er varemærkebeskyttet og ejes af foreningen Svenske Gårdmejerister. Der er flere svenske mejerier, som fremstiller Eldost, lavet af svensk, frisk mælk.

I konkurrencen om at være verdens bedste ost var det i øvrigt Rogue Creamery, der ligger Oregon, USA, som løb med sejren og medaljen Super Gold for osten Rogue River Blue Cheese.

Læs artiklen i land.se HER

Læs mere om World Cheese Award 2019 HER