Arla Sverige erstatter træ med plast for klimaets skyld

Arla i Sverige udskifter 1,3 millioner transportpaller af træ med paller af returplast. Herved reduceres klimabelastningen ved transport af mejeriprodukter betydeligt.

I skovlandet Sverige kan det synes underligt, at transportpaller af plastik kan være mere miljøvenlige end paller af træ. Men sådan er det, og derfor har Arla har valgt at gå over til plastpaller fra Svenska Retursystem til transport af sine mejeriprodukter. Udskiftningen begynder i oktober.De nye returpaller vejer 10 kg mindre end de traditionelle paller af træ, og ifølge Svenska Retursystem har plastpallen en levetid på 15 år og kan genanvendes mere end 100 gange. Til sammenligning regner man med, at en EUR palle holder 2-3 år.

– Ved at skifte til returpaller forventer vi at reducere vores klimafodaftryk med 50 ton kuldioxid-ækvivalent om året, siger Malin Leander, Arla Sverige, til atl.se

En undersøgelse fra Svenska Retursystem i 2017 viste, at en palle i slidstærkt genbrugsplast har 61 procent lavere CO2-udslip end en modsvarende træpalle. Det lavere CO2-forbrug skyldes plastpallens lange levetid og mulighed for genanvendelse. Plastpallens lave vægt kræver desuden færre ressourcer ved transport (læs om rapporten HER).

Oveni kommer, at plastpallerne ikke udsender støv eller træflis, når personalet håndterer dem.
– Vi er glade for, at Arla ser fordelene ved vores returpaller. Ved at skifte til vores palle, får de en klimasmart transport, som giver både deres egne medarbejdere og deres kunder sundere arbejdsforhold, siger Cecilia Ratnér, key account manager hos Svenska Retursystem.