Dagligvarehandlen satser på svensk grillost

Både Ica og Coop vil nu sælge svenskproduceret grillost, som et alternativ til den cypriotiske halloumiost. De små mejerier, der skal levere varen, er henholdsvis Dalsspira og Nablus.

 

Svenskerne er vilde med den cypriotiske ost halloumi. Importen steg således fra 21 tons i 2010 til 4.000 tons i 2018 — og der findes næppe en snackbar i Sverige, hvor man ikke kan købe en halloumiburger. Men i løbet af sommeren har den cypriotiske ost været under kritik af blandt andre WWF, fordi Cypern bruger store mængder antibiotika i deres dyreavl — næsten 40 gange mere end i Sverige.

Efter debatten har der været en øget efterspørgslen efter grillost fra svenske gårdmejerier.

Mejeriet Dalsspira, der ligger i Dalsland, har nu lavet en leverandøraftale med Ica Sverige. Det betyder, at Dalsspiras grillost kan købes i kædens 1.200 butikker rundt om i landet fra den 20 august. Osten produceres på mejeriet i Färgelanda og er basseret på komælk.

– Gennembruddet med grillosten er virkelig stort for os, og vi har øget produktionen markant for at imødekomme efterspørgslen. Det er rigtig rart at kunne tilbyde svenskproduceret ost, som et alternativ til den klassiske, importerede halloumi, siger vd Malin Jakobsson i en pressemeddelelse.

Også Coop vil imødekomme forbrugernes behov for et alternativ til halloumi. Coop har indgået en aftale med det Skånebaserade mejeriet Nablus, der vil levere til kædens 600 butikker rundt om i landet fra september. Det skriver landlatbruk.dk. Læs artiklen HER