Flere økologisk malkekøer – og øget fokus på lønsomheden

Uge 25 bød på to økonyheder. Dels jordbruksverkets statistik over økologiske husdyr i Sverige, dels lanceringen af et nyt økologisk landbrugsbarometer.

 

I juni 2018 var der 58.700 økologiske malkekøer i Sverige. Det er en stigning på 11 procent sammenlignet med samme tidspunkt i 2017 – og det svarer til at 18 procent af de svenske malkekøer var økologiske i 2018.

Tallene stammer fra en ny opgørelse fra Jordbruksverket Statistiken viser desuden en stigning i antallet af økologiske får, grise og æglæggende høns, mens antallet af økologiske slagtekylliger er faldet.

Læs mere i meddelelsen fra Jordbruksverket HER

Tirsdag den 18. juni var der desuden premiere på ’Det økologiske landbrugsbarometer’, som tager temperaturen hos de økologiske bønder i Sverige, baseret på 600 interviews. Ekologiska Lantbrukarna og Organic Sweden — og i sidste ende af Jordbruksverket — står bag undersøgelsen. Formålet er, at følge handlingsplanen for den nationale fødevarestrategi om, at 30 procent af landbrugsjorden og 60 procent af det offentlige forbrug skal være økologisk i 2030. Det skriver Landlantbruk.se, som fremhæver nogle resultater af undersøgelsen, blandt andet:

– at 49 procent af økobønderne omsætter omkring en mio. kr., 9 procent omsætter over 6 mio. kr.

– at 64 procent har op til et fuldtidsarbejde på gården. Især mindre bedrifter beklager lønsomheden.

– at 31 procent af økobønderne har planer om væsentlige investeringer inden for de kommende tre år.

Læs mere HER