Rekordudbetaling til Skånemejeriers landmænd

Skånemejeriers medlemmer får en rekordstor udbetaling i år, efter at anden del af salget af helsedrikken Proviva er gået igennem. Det betyder, at den gennemsnitlige leverandør kan indkassere 288.000 kr. ekstra.

Første del af salgsaftalen blev indgået i 2010, da Skånemejerier solgte 51 procent af aktierne i selskabet til franske Danone. Allerede dengang blev det meddelt, at Danone ville opkøbe yderlige aktier og overtage Proviva helt i 2021. Nu har Skånemejerier solgte ekstra 24,5 procent af aktierne for 240 mio. kr. Det skriver Husdjur, som referer fra Skånemejerier ekonomisk förenings møde på Bjärsjölagårds slot i april.

Her besluttede generalforsamlingen at uddele store dele af overskuddet allerede i år. For den gennemsnitlige leverandør med en indvejning på 1,2 mio. kg. betyder det en udbetaling på 288 000 kr.

– I stedet for at vente på det næste møde, vil vi nu udbetale et udbytte med de ledige midler. Forskellen er, at vi ellers ville have haft en meget høj egenkapital, sagde formand Anders Rolfsson før mødet til Husdjur.

Foreningens årsrapport desuden, at mælkeindvejningen – som på nationalt plan er faldet i 2018 – er steget med 0,5 pct. i Skåne. Det skyldes hovedsagelig, at fem medlemmer, der delvist leverede til andre mejerier, er vendt tilbage til foreningen. Men Anders Rolfsson peger også på, at selv om antallet af medlemmer falder, så stiger den gennemsnitlige leverance pr. medlem. Han mener, at årsagen skal findes i salget af mejeridelen til franske Lactalis 2012.

– Der er kommet en tro på fremtiden, som har fået os til at investere på gårdene, siger han.

Ud over disse gode nyheder til ejerkredsen, så er Skånemejerier dagsaktuel med en produktnyhed til forbrugerne: Allerum Crème (billedet). Der er tale om en helt ny smørbar ostetype som er et miks af lagret hårdost og friskost – og med et lavt fedtindhold. Allerum Crème lanceres med i to varianter med smagene Svensk Karaktär og Cheddar.