Konkurrencemyndigheder stopper salg af ostevaremærker

Svensk Mjölks ønske om at sælge sine ostevaremærker til selskabet ’Svenska bönders klassiska ostar’ er blevet stoppet af konkurrencemyndighederne.

– Det er for forbrugernes bedste, at vi har forbudt den påtænkte handel, siger Konkurrensverkets generaldirektør Rikard Jermsten i en pressemeddelelse.

Anders Fredriksson, vd for Norrmejerier og talsmand for Svenska bönders klassiska ostar AB, beklager beslutningen, som han mener i sidste ende rammer de svenske mælkebedrifter.

–   Vi beklager beslutningen og ser frem til at få prøvet den ved en domstol. Varemærkerne er under pres af den franske mejerigigant Lactalis, som ejer Skånemejerier AB og som har igangsat processen for at få varemærkerne annulleret. De omtalte varemærker er Präst®, Herrgård® och Grevé®, som ejes og udliciteres af Svensk Mjölk AB. Skånemejerier, Arla Foods, Norrmejerier og Falköpings Mejeri har licens til at fremstille svensk hårdost under varemærkerne. Det er et krav, at ostene skal fremstilles af svenske råvarer og efter særlige fremstillingsmetoder.

Siden Skånemejerier blev solgt til franske Lactalis i 2012 har der været diskussion om varemærkerne, og i 2017 udfordrede Skånemejerier Svensk Mjölk ved en voldgiftsag for at få ret til at fremstille osten uden at overholde de gældende licensvilkår. Voldgiftskendelsen faldt ud til Svensk Mjölks fordel og fastslog, at klassikerne Herrgård®, Präst® og Grevé® har en position som unikke varemærker.

Selskabet Svenska bönders klassiska ostar AB, som har ønsket at købe varemærket, er dannet af de øvrige licensmejerier: Norrmejerier, Falköpings Mejeri og Arla Foods.

– Vi vil overtage varemærkerne med det formål at investere i dem, så de ikke devalueres og for at sikre, at svenske forbrugere fortsat kan regne med en ost af højeste kvalitet, og at der er svensk – ikke udenlandsk mælk i Herrgård®, Priest® og Grevé®, siger Anders Fredriksson.

Men ifølge de svenske konkurrencemyndigheder er der andre og mindre restriktive måder at sikre kvaliteten af ostesorterne på, så de fortsat vil blive produceret på svensk mælk og efter eksisterende opskrifter og metoder.

– Det er vigtigt at sikre konkurrencen i fødekæden. Hvis konkurrencen forværres, er det altid i sidste ende forbrugerne, der bliver ramt.  Dette kan føre til højere priser og reduceret udbud, siger direktør Rikard Jermsten.