Sveriges Mjölkbönder: Nye jobs eller afvikling?

Formand Stefan Gård opfordrer politikere og mejeribranchen til at tage stilling til, om de vil være med til at skabe ca. 4500 nye jobs – eller afvikle store dele af Sveriges mælkeproduktion.

– Hvis det kan lade sig gøre at lave billig ost i udlandet, så burde det også kunne lade sig gøre i Sverige. Og et sådant initiativ ville medføre, at der skabes omkring 2500 nye arbejdspladser i de svenske mælkebesætninger. Det mener, Stefan Gård, formand for ”Sveriges Mjölkbönder” iflg. ATL Lantbrukets Affärstidning. Han vurderer, at Sverige har plads til ca. 100.000 flere køer svarende til omkring 400 gårde med hver 250 køer. De flere køer – og dermed større produktion af svensk mælk – vil i givet fald kaste yderligere 2000 ekstra jobs af sig – altså i alt 4.500 nye jobs. I stedet for dette, så importerer Sverige 1000 tons mejeriprodukter svarende til omkring 100 kg pr. svensker. Disse tal præsenterede Stefan Gård på Växadagarne i Umeå.

– En stor del af de importerede mælkeprodukter er billige oste, som vi lige så godt kunne producere her i Sverige frem for at importere dem, siger Stefan Gård, som opfordrer politikere og den svenske mejeribranche til at tage stilling til om, man vil redde den svenske mælkeproduktion. Han vil ikke stiltiende acceptere markedskræfterne og de store transportomkostninger, der følger med importen af udenlandske mejeriprodukter.

– Det er på høje tid, at vi bestemmer os for, om vi skal lade stå til, eller om vi skal kæmpe for den gode svenske mælk og de svenske mejeriprodukter, siger Stefan Gård.

Stefan Gård har snart et møde med Jordbrugsdepartementet. Her vil han forklare, hvad der skal til for at opretholde en bæredygtig svensk mælkeproduktion på den lange bane. Ikke mindst med tanke på CAP-forhandlingerne, som nu står for døren i EU.
– Det er nu, at vi har chancen. Hvis vi ikke udnytter den, så står vi med et stort problem i 2027, siger Stefan Gård.

Læs mere om Sveriges Mjölkbönder HER – og mere om deres indlæg på Växadagarne HER