Arla Foods presenterar förändringar i flera av de globala funktionerna samt ostproduktionen och logistikkedjan i Storbritannien. Detta är en del av det pågående interna förändringsprogrammet Calcium.
Tidigare i år lanserade bondeägda Arla Foods ett treårigt program för att nå besparingar och effektiviseringar på 400+ miljoner euro och förändra Arla Foods till ett starkare och mer konkurrenskraftigt företag. Programmet, som kallas Calcium, har som mål att omforma Arlas organisation för att fokusera ännu mer på verksamhetens frontlinjer, där värdeutbytet med konsumenter och kunder sker.
Ett av målen för att uppnå detta är att strömlinjeforma företagets verksamhet och stödfunktioner. Den här processen har nu inletts och först ut är globala funktioner som Finance, Legal & IT, Corporate Strategy, Member Relations, HR & Corporate Affairs.
Som ett resultat av de förändringar som presenteras beräknas 195 tjänster bli övertaliga inom de stödfunktioner som påverkas. Det är i huvudsak företagets huvudkontor i Århus i Danmark som påverkas, men även tjänster på företagets administrativa kontor på andra ställen i Europa. I Sverige påverkas ca 40 roller. I dagsläget kan vi inte säga exakt hur många personer som blir övertaliga i den svenska verksamheten.
Som en av Storbritanniens största ostproducenter har Arla identifierat en potential att optimera sin cheddarostproduktion samt förbättra effektiviteten genom att konsolidera verksamheten på produktions- och packanläggningarna, där man för närvarande har kapacitet som inte utnyttjas fullt ut.
Arla kommer att lägga ner produktionen på Llandyrnog creamery och flytta cheddarostvolymerna till anläggningarna i Taw Valley och Lockerbie. Dessutom föreslår Arla att alla förpackningslinjer för cheddarost integreras i packanläggningen i Oswestry, vilket innebär att de mindre packanläggningarna Malpas och Lockerbie läggs ned.
Den föreslagna konsolideringen innebär att konsultationsprocessen därmed är slutförd, och kan få till följd att 154 tjänster försvinner till slutet av 2018.