GULD
KATEGORI Övriga ostar – Caprin
- Vit Caprin från på Orranäs Gårdsmejeri, Boel Dahlberg, Blekinge
SILVER
KATEGORI Hårdostar
- Allerum Präst 18 månader, Skånemejerier, Brian Guldberg, Skåne
- Svedjans Gårdsost, Svedjan Ost, Pär och Johanna Hellström, Västerbotten
- Västerbottensost 35% Extralagrad, Norrmejerier Burträsk, Thomas Rudin/Ola Larsson, Västerbotten
- Allerum van Kaas, Skånemejerier, Brian Guldberg, Skåne
- Himmelsraften, Oviken Ost, Kristina Åkermo, Jämtland
- Arla Ko Präst 18 månader 31%, Kalmar Mejeri, Arla Foods, Ola Lindblad, Småland
KATEGORI Övriga ostar – Getmese
- Getmese utan tillsatser, Gide Get, Anna-Karin Gidlund, Ångermanland
BRONS
KATEGORI: Hårdostar
- Big Ben, Jürss Mejeri, Kerstin och Claes Jürss, Södermanland
- Herba, Oviken Ost, Kerstin Åkermo, Jämtland
- Oxdjupet, Ostmakeriet, Anna Kälvebrand, Uppland
- Arla Ko Grevé lagrad 12 månader, 28%, Kalmar Mejeri, Ola Lindblad, Arla Foods
- Arla Ko Herrgård lagrad 12 månader, 28%, Kalmar Mejeri, Ola Lindblad, Arla Foods
- Sju Gårdars Extralagrade, Boxholms Mejeri, Henrik Johansson, Östergötland
- Falbygdens Ost Präst 18 månader, Sofia Wänerskär, Arla Foods
- Gammaldags Hemost, Brostorps Gårdsmejeri, Camilla Ydrestrand, Östergötland
- Jubileumsost, Jürss Mejeri, Kerstin och Claes Jürss, Södermanland
- Järnaost Special, Järna Mejeri, Joakim Lindberg, Södermanland
- Orranäs Gårdsost (ystad september på getmjölk), Orranäs Gårdsmejeri, Boel Dahlberg, Blekinge
KATEGORI Blåmögelostar
- Brostorps Lilla Blå Brostorps Gårdsmejeri, Camilla Ydrestrand, Östergötland
KATEGORI Mjuka ostar
Mjuka vitmögelostar
- Tyresta Camembert, Gårdsmejeriet Sanda, Ben och Tove Peretz/Inger Wallin, Södermanland
Mjuka kittostar med våtbehandlad yta
- Rävens Lilla Röda, Räven och Osten, Mathilda Johansson, Småland
KATEGORI Övriga ostar
- Varpan, Orranäs Gårdsmejeri, Boel Dahlberg, Blekinge
FLER TÄVLINGAR
Fredagens tävling ”Ostfestivalens svenska klassiker 2017 – Svecia” vanns av
- Svecia 18 månader 28%, Falbygdens Ost, Arla Foods AB,
”ICAs pris Ostfestivalens mest innovativa ost 2017” gick till
- Jürss Granbarksost, Kerstin och Claes Jürss, Jürss Mejeri i Södermanland. Ett för svenskarna nytt sätt att äta ost varm. När osten blir till en hel måltid om den ställs i ugnen och serveras smält som en minivariant av ostfondue med bröd, grönsaksstavar, syltlök och små inlagda gurkor som cornichons. Innovationsjuryns motivering löd: ”Sågad ur den svenska granskogens hjärta blir denna osten rätt i sin egen rätt. En nydanare som lockar kålrotsstavarna till kvällsdopp i den gyllene smältan”
”Ostfestivalens godaste ost 2017 – publikens val” vanns av
- Pär och Johanna Hellström med Svedjans Gårdsost, Svedjan Ost i Västerbotten för andra året i rad.