Pristagare på Ostfestivalen 2017

GULD

KATEGORI Övriga ostar – Caprin

  • Vit Caprin från på Orranäs Gårdsmejeri, Boel Dahlberg, Blekinge

SILVER

KATEGORI Hårdostar

  • Allerum Präst 18 månader, Skånemejerier, Brian Guldberg, Skåne
  • Svedjans Gårdsost, Svedjan Ost, Pär och Johanna Hellström, Västerbotten
  • Västerbottensost 35% Extralagrad, Norrmejerier Burträsk, Thomas Rudin/Ola Larsson, Västerbotten
  • Allerum van Kaas, Skånemejerier, Brian Guldberg, Skåne
  • Himmelsraften, Oviken Ost, Kristina Åkermo, Jämtland
  • Arla Ko Präst 18 månader 31%, Kalmar Mejeri, Arla Foods, Ola Lindblad, Småland

KATEGORI Övriga ostar – Getmese

  • Getmese utan tillsatser, Gide Get, Anna-Karin Gidlund, Ångermanland

BRONS

KATEGORI: Hårdostar

  • Big Ben, Jürss Mejeri, Kerstin och Claes Jürss, Södermanland
  • Herba, Oviken Ost, Kerstin Åkermo, Jämtland
  • Oxdjupet, Ostmakeriet, Anna Kälvebrand, Uppland
  • Arla Ko Grevé lagrad 12 månader, 28%, Kalmar Mejeri, Ola Lindblad, Arla Foods
  • Arla Ko Herrgård lagrad 12 månader, 28%, Kalmar Mejeri, Ola Lindblad, Arla Foods
  • Sju Gårdars Extralagrade, Boxholms Mejeri, Henrik Johansson, Östergötland
  • Falbygdens Ost Präst 18 månader, Sofia Wänerskär, Arla Foods
  • Gammaldags Hemost, Brostorps Gårdsmejeri, Camilla Ydrestrand, Östergötland
  • Jubileumsost, Jürss Mejeri, Kerstin och Claes Jürss, Södermanland
  • Järnaost Special, Järna Mejeri, Joakim Lindberg, Södermanland
  • Orranäs Gårdsost (ystad september på getmjölk), Orranäs Gårdsmejeri, Boel Dahlberg, Blekinge

KATEGORI Blåmögelostar

  • Brostorps Lilla Blå Brostorps Gårdsmejeri, Camilla Ydrestrand, Östergötland

KATEGORI Mjuka ostar

Mjuka vitmögelostar

  • Tyresta Camembert, Gårdsmejeriet Sanda, Ben och Tove Peretz/Inger Wallin, Södermanland

Mjuka kittostar med våtbehandlad yta

  • Rävens Lilla Röda, Räven och Osten, Mathilda Johansson, Småland

KATEGORI Övriga ostar

  • Varpan, Orranäs Gårdsmejeri, Boel Dahlberg, Blekinge

FLER TÄVLINGAR

Fredagens tävling  ”Ostfestivalens svenska klassiker 2017 – Svecia” vanns av

  • Svecia 18 månader 28%, Falbygdens Ost, Arla Foods AB,

”ICAs pris Ostfestivalens mest innovativa ost 2017” gick till

  • Jürss Granbarksost, Kerstin och Claes Jürss, Jürss Mejeri i Södermanland. Ett för svenskarna nytt sätt att äta ost varm. När osten blir till en hel måltid om den ställs i ugnen och serveras smält som en minivariant av ostfondue med bröd, grönsaksstavar, syltlök och små inlagda gurkor som cornichons. Innovationsjuryns motivering löd: ”Sågad ur den svenska granskogens hjärta blir denna osten rätt i sin egen rätt. En nydanare som lockar kålrotsstavarna till kvällsdopp i den gyllene smältan”

”Ostfestivalens godaste ost 2017 – publikens val” vanns av

  • Pär och Johanna Hellström med Svedjans Gårdsost, Svedjan Ost i Västerbotten för andra året i rad.

Läs mer