Ostfantaster besökte Kvibille

Mitt i den rådande mjölkkrisen firade Kvibille mejeri sin hundraårsdag. I hettan trängdes barn och pensionärer med mjölkbranschen och mejeriägare, skriver P4 Halland på webben.

Thelma Banzon är chef för Kvibille Mejeri och jobbar med ost, därför är det kanske inte så konstigt att hon tänker mycket på just ostens roll när det talas om mjölkböndernas framtid.

Klart är i alla fall att mejeriet i fråga fyllde 100 år och att kalaset lockade hundratals köande besökare redan innan man slagit upp grindarna, och man räknar med 5.000 gäster innan kalaset är över.

Läs mer

FAKTA OM KVIBILLE MEJERI

  • Byggår: 1916
  • Mjölkinvägning: 36 000 ton mjölk av från halländska gårdar inom en radie 5 mil från mejeriet.
  • Producerar: Kvibille Cheddar och Kvibille Ädelost i många  varianter och Wästgöta Kloster Cheddar.
  • Antal medarbetare: 80
  • Kvibille mejeri är idag den enda svenska tillverkaren av ädel- och cheddarost.
  • Osten har genom åren vunnit många priser både i Sverige och internationellt.
  • I Kvibille är tillverkningsprocessen fortfarande ett hantverk med många arbetsmoment som görs för hand.