Ny ostsort från Allerum prisad på årets ostfestival

Allerum Van Kaas är en helt ny svensk ostsort, inspirerad av Europas slätter och saltstänkta stränder. Den nya ostsorten väckte stor uppmärksamhet och belönades nyligen på Ostfestivalen i Stockholm. Det var mer än 50 år sedan man på allvar lanserade en ny svensk ostsort. Allerum Van Kaas har en konsistens som ligger nära Gruyereosten och en karaktär som kännetecknas av mjuk syrlighet, en tydlig sälta samt en lätt bränd och karamelliserad ton.   

VanKaasSkånemejeriers ostmästare Göran Nyström berättar att intresset för den nya ostsorten har varit lika stort som positivt hos hans ostmästarkollegor och andra ostexperter, men det är ju också mer än ett halvt sekel sedan en helt ny svensk ostsort på allvar lanserades.

Projektet att ta fram en ny svensk ostsort inleddes redan 2008. Att en ny och helt okänd svensk ostsort kan få bronsdiplom här på ostfestivalen är inget mindre än en sensation. Den enda produkt som fick silver i tävlingen är ju landets äldsta och kanske mest välkända.

Göran är imponerad av sin ostmästarkollega Anders Kjellgren på Skånemejerier i Kristianstad som har varit ansvarig för att ta fram Allerum Van Kaas.

– Anders och hans team har skapat en ny svensk ost med smak av Europas vida slätter och saltstänkta stränder, fast den är ystad i Kristianstad på helsvensk mjölk. Under mina 42 år i branschen har jag nog aldrig sett en mer lyckad ostpremiär. Van Kaas är devis inspirerad av den holländska ostsorten Primadonna, förklarar han. Konsistensen är fast och bestämd, som en riktigt bra Gruyere.