Norrmejerier berikar mejeriprodukter med extra D-vitamin

Norrmejerier följer redan Livsmedelsverkets rekommendationer om mer D-vitamin i fler produkter. På det här sättet förbereder vi oss för kommande föreskrifter som beräknas träda i kraft hösten 2016, berättar Anna-Karin Karlsson, chef för Marknad och Innovation, Norrmejerier.

Enligt nya nordiska näringsrekommendationer konstaterar Livsmedelsverket att människor som lever i Norden behöver mer D-vitamin från maten för att behålla en tillräcklig nivå i blodet även under vintern. Livsmedelsverket hänvisar till studier som visar att solen under sommarhalvåret inte räcker för att tillgodose D-vitaminbehovet för nordbor.

Produkter i Norrmejeriers sortiment med extra D-vitamin är just nu all mjölk och fil (naturell och smaksatt), förutom ekologisk mjölk 3 procent och ekologisk fil. Vitaminhalten i den berikade mjölkråvaran är 1,0 mikrogram/100g vilket är dubbelt så mycket som tidigare. I smaksatt fil blir vitaminhalten något lägre. Under hösten kommer Norrmejerier även berika yoghurt med extra D-vitamin.