Löser sin egen och andras ostabstinens

Förra helgen gick andra upplagan av Uppsala vegofest av stapeln. Studenttidningen Ergo har pratat ”ostabstinens” och veganost med Cecila Tilli som är en av årets utställare.

Hon har startat Ultuna mejeri – ett helveganskt mejeri där de producerar mejeriprodukter med hjälp av traditionella mejeritekniker men nya, vegetabiliska råvaror.

– Allt jag hade trott att jag skulle sakna som mjölk, grädde, glass och pannkakor finns det jättebra veganska varianter av, och dessutom kommer det fler hela tiden. Därför reagerade jag på att det saknades riktigt bra alternativ för ost, det blev för mig som för många andra den enda produkten som faktiskt var svår att sluta med. Att börja tillverka veganost blev en lösning på min egen personliga ostabstinens men också ett sätt att göra det lättare för andra i samma situation, berättar Cecilia Tilli.

Sagt och gjort. Hösten 2014 hoppade hon av sin doktorandtjänst vid Uppsala universitet och startade Ultuna mejeri. I grunden för Ultuna Mejeri ligger en önskan om att föra vidare tekniker och smaker från det traditionella mejeriet till nya veganska produkter.