Mejeriveteranen Bertil Wennberg har blivit massajernas "Milk Man"

Bertil Wennberg kom nyligen hem från en ny resa till Tanzania, där han har hjälpt massajer att bygga upp ett mejeri, skriver Dalarnas Tidning.

– Det är klart att jag är stolt, säger ”Bertil Masai – Milk Man” som massajerna kallar honom.

Hedemorabon Bertil Wennberg är livsmedelsingenjör i grunden och har jobbat i mejeribranschen i många år, de sista åren före pensionen jobbade han på mejeriet i Grådö.

För snart 20 år sedan, 1997, fick Hedemora besök av några massajer från norra Tanzania.

– De skulle besöka Falu Folkmusikfestival, men ville även komma till ett mejeri och då blev det Grådö, som då drevs av Milko, berättar Bertil Wennberg.

Det skulle dröja tolv år, till 2009, innan massajerna gjorde sitt nästa besök på Grådö mejeri och då fick Bertil en oväntad fråga av massajernas hövding Marias ole Pello.

– De skulle bygga upp ett mejeri i Tanzania och han undrade om jag ville bli deras rådgivare. Mejeriet skulle byggas på massajstäppen vid Kilimanjaro. Jag tackade ja och åkte ner dit redan senare samma år, säger Bertil Wennberg.

Och, som det brukar heta, på den vägen är det. Bertil har hållit kontakten med massajerna och fått se hur mejeriet har vuxit fram. Nyligen kom han hem från sin sjätte resa till Tanzania.

Läs mer