Tetra Pak lägger ned i Lund En minskande efterfrågan på dryckeskartonger över hela Europa och därmed en överkapacitet vid Tetra Paks® fabriker i hela regionen har tvingat företaget att inleda förhandlingar om föreslagen stängning av fabriken för förpackningsmaterial i Lund. Genom att flytta produktionen till andra fabriker i Europa kommer Tetra Pak bättre kunna betjäna sina kunder och kan stärka sin konkurrenskraft. Föreslaget om nedläggning av fabriken berör 250 medarbetare i Lund, skriver Tetra Pak i sin pressrelease. I Skånska Dagbladet kan man läsa: ”Det här är ett slag mot Tetra Paks hjärta, Ruben Rausings ursprungliga skapelse. Det säger Niklas Starow, fackklubbsordförande för grafikerna på företaget”. I Kvällsposten läser man: ”Det kom som en kalldusch, säger Faramarz Taghizadeh, 62 som har jobbat där i 27 år. Tidningen skriver vidare: ”Det var nedstämt efter att vi hade fått reda på det, några grät, säger Faramarz Taghizadeh. För mig är arbetslivet kört men jag tänker på dem som är unga, som har familj och har skaffat hus och bil till exempel.” Mats Helmfrid(M), kommunstyrelsens ordförande i Lund säger: ” Tetrapak är ju ett anrikt företag som har funnits i Lund i över 60 år och det är ett tråkigt besked som vi fick idag. Våra tankar går till alla de som drabbas av varslet och deras familjer.” I Sydsvenskan läser vi: ”Vårt beslut att ta upp förhandling har varit svårt och speglar inte på något sätt det hårda arbete och det engagemang som finns hos personalen vid vår fabrik i Lund. Vi inser att detta är en mycket svår nyhet för de anställda som berörs. Om förslaget genomförs kommer vi att erbjuda stöd till alla anställda som berörs, tex omplaceringshjälp och jobbrådgivning,” säger Sam Strömerstén, Executive Vice President för Supply Chain Operations.” |
Fallande mjölkpriser väntas av Arla Arla Foods omsättning ökade med 11 procent till 47,7 miljarder SEK (39,8 miljarder DKK) under första halvåret 2014 (från 42,8 miljarder SEK/35,7 miljarder DKK första halvåret 2013), vilket tillskrivs stark organisk tillväxt på tillväxt- och kärnmarknader samt globala prisökningar. Därmed har det bondeägda mejeriföretaget kunnat leverera en en rekordhög så kallad Arlaintjäning på 3,91SEK (3,30 DKK) per kilo mjölk till ägarbönderna under perioden, att jämföra med 3,45 SEK (2,87 DKK) per kilo mjölk under första halvåret 2013. Trenderna för det globala priset för mjölkråvara pekar dock snabbt nedåt, och Arla har därför sänkt sina förväntningar på Arlaintjäningen för helåret, som låg i spannet 3,85-3,95 SEK (3,25-3,35 DKK). Arla räknar ändå med att 2014 totalt sett blir ett bättre år än 2013, som redan det var ett rekordår. |
EU-stöd till finska mejerier Den finska mejeribranschen, som lider av Rysslands motsanktioner, blir den första mottagaren av EU:s stöd, skriver Hufvudstadsbladet på sin hemsida. Jordbruksminister Petteri Orpo (Saml) sade på torsdagen till FNB att kommissionen har beslutat att inrikta åtgärder, som utjämnar marknadsstörningarna, på mejeribranschen. Mejeribranschen får lagringsstöd så att man kan lagra exempelvis ost. Dessutom kommer unionen att köpa upp livsmedelsöverskott. – Det gynnar livsmedelsindustrin som inte behöver slumpa bort produkterna. Producenterna drar också nytta av det när priserna inte rasar på grund av överutbud. Hur stora stöd det konkret handlar om kan Orpo ännu inte säga. De kommer att gå till länder med de största marknaderna, såsom Finland, Litauen och Polen. |
Yoghurt med avtagbar top från Norrmejerier Nu byter Norrmejerier alla yoghurtförpackningar, inklusive Verum Hälsoyoghurt och Fjällyoghurt, till en ny förpackning med avtagbar topp som hjälper konsumenten att få ut mer innehåll och därmed kan bidra till att minska matsvinnet. Den nya förpackningen underlättar också för konsumenten att separera plast och kartong vid återvinning. Den nya förpackningen är utformad så att man genom att trycka in tummen vid den markerade perforeringen, försiktigt kan vrida av toppen, och därefter lyfta ut flikarna från botten så att så mycket yoghurt som möjligt kan klämmas ut ur förpackningen. Toppen sorteras sedan med övriga plastförpackningar och resten av förpackningen återvinns med pappersförpackningar. |
Parmalat expands in Brasil Parmalat announces that its Brazilian subsidiary Lactalis do Brazil acquires Lácteos Brasil for about 83 million euros. The transaction will permit the Parmalat Group to regain full title to the exclusive license to use the “Parmalat” brand for the production and distribution of UHT milk throughout Brazil. |
Smör från Kosta mejeri till toppkrogen Noma På tågstationen väntar smörmakaren Patrik Johansson med sin kärnmjölk på väg till Köpenhamn till en av världens finaste matträffar, skriver P4 Kronoberg på webben. – Den här kärnmjölken ska till Mad Symposium, ett matsymposium som anordnas av restaurang Noma i Köpenhamn. Dit kommer 650 kockar, matskribenter och andra matnördar, säger Patrik Johansson. I dag levererar Kosta mejeri smör till restaurang Noma. Att bli inbjudna till att få laga mat under Mad Symposium är stort, säger Patrik Johansson. |
Tetra Pak’s Alsafe för ESL-production Tetra Pak® announces the launch of Tetra Alsafe® for ESL production, an automated tank with constant temperature control that preserves product quality between processing and packaging. This innovation completes the company’s offer for production of extended shelf-life (ESL) products with full line quality control. Alsafe for ESL production adds a continuous circular configuration to the filling line, enabling products to continue to circulate under refrigerated conditions in the event of an unplanned stoppage. This eliminates the risk of bacteria growth that can arise when the temperature of the product increases as it remains stationary during an unplanned stoppage. |
Forskningsarbete för bättre ystmjölk Inom ett svensk-danskt milk genomics initiativ har Frida Gustavsson disputerat i maj 2014 vid Lunds Universitet. Initiativet är ett samarbete mellan Lunds Universitet med Marie Paulsson och Maria Glantz som handledare, Sveriges Lantbruksuniversitet, LRF Mjölk, VikingGenetics, Arla Foods och Århus Universitet i Danmark. Avhandlingen visade att mjölk från svensk röd och vit boskap (SRB) har liknande sammansättning som mjölk från danska Holsteinkor, men skiljer sig mer jämfört mjölken från danska Jerseykor. Dock visade det sig att mjölk från SRB är mindre lämpad för osttillverkning än mjölk från de danska raserna. Jämförelser mellan mjölk från individuella SRB-kor visade att det är stor variation i mjölkens lämplighet för osttillverkning. Detta tyder på att det finns utrymme för förbättring. Genom att den här avhandlingen har utforskat samband mellan kornas gener och mjölkens sammansättning samt ystningsegenskaper har nya genetiska markörer hittats som kan användas inom avelsarbetet för att förbättra mjölken från SRB. Lunds Universitet har i dagarna lagt ut en youtube-film om vår milk genomics-forskning där Frida Gustavsson berättar om sitt doktorandprojekt som hon disputerade på i maj 2014 vid Lunds Universitet. |
Impact of Russian Boycott Russia’s boycott of dairy products from the EU and other areas is having an impact on the European dairy sector; approximately 250 million kilos of cheese can no longer be exported from the EU to Russia. Last week, FrieslandCampina took measures to mitigate the direct consequences of the Russian boycott as far as possible. Cheese production specifically for the Russian market has been suspended. The cheese that cannot now be exported to Russia has for the most part since been sold in other markets. However, to mitigate the medium-term impact as far as possible, too, FrieslandCampina is investigating alternative sales markets. More milk powder is being produced to relieve the cheese market. Arla Foods had to cut 79 jobs due to Russia’s food imports ban implemented in response to the West’s sanctions on Russia. Prior to the announcement of the food imports ban, Arla Foods was expecting to earn $215 million from the Russian market in 2014. On August 8, the company announced on Twitter that it stopped making products aimed at the Russian market. The same day, the company’s press officer Astrid Gade Nielsen said that Arla facilities in Denmark would have to fire 50 to 75 employees. Lactose-free milk products and specialty foods for food-allergy sufferers are being taken off the list of forbidden agricultural imports from EU countries into Russia. According to Finnish dairy giant Valio, this amendment to the food imports ban will save about 10 percent of the company’s export business to Russia. In addition to dairy products such as cheese and milk, Valio exports lactose-free milk, cream and quark to Russia. Last week it announced co-determination negotiations affecting up to 800 employees, as it is one of the Finnish companies that has been hit the hardest by the Russian ban. |
Arla tillsätter ny chef för den danska verksamheten
Tomas Pietrangeli har utsetts till ny vd för Arla Danmark. Han kommer från ett jobb som vd för Reckitt Benckiser, och kommer att börja sin nya roll på Arla senare i år. Tomas Pietrangeli, 42, har bred erfarenhet från andra företag inom snabbrörliga konsumentvaror, som P&G, Gillette, och Royal Unibrew. Henri de Sauvage, vd för Arla Sverige och som redan representerar Sverige och Finland i koncernledningen kommer också att representera den danska verksamheten från 2015. 2013 var Arlas omsättning i Sverige cirka 11.6 miljarder danska kronor, medan omsättningen nådde cirka 6,6 miljarder danska kronor i Danmark och cirka 2,7 miljarder i Finland. |
Researchers Make Discovery in Fight Against Listeria University of Wyoming researchers have discovered a substance that greatly increases the survival of listeria monocytogenes, a food-borne bacterial pathogen that contaminates processed meat and milk products, as well as fresh produce. Researchers hope the discovery will lead to the development of techniques to better combat the pathogen and to improve food safety. Mark Gomelsky, a professor in UW’s Department of Molecular Biology, and other researchers discovered and characterized a substance, called exopolysaccharide (EPS), that listeria secretes on its cell surface under certain conditions. The EPS coats bacterial cells and makes them form aggregates or clumps, which are strongly protected from commonly used disinfectants and desiccation (extreme drying). Read more |
Arla lanserar drickkvarg Efterfrågan på kvargprodukter har aldrig varit större. Som första företag på den svenska marknaden lanserar Arla nu ett helt nytt sätt att konsumera kvarg, som dryck. Arlas drickkvarg är en mild och mättande dryck utan tillsatt socker som påminner om drickyoghurt men är baserad på kvarg. Nyheten lanseras i två smaker: apelsin & vanilj samt jordgubb & granatäpple. I butik från vecka 37. |
Apropå Listeria EFSA, European Food Safety Authority, har producerat en kort instruktionsfilm om Listeria. Se den här |
Framgång för Skånemejerier Det går bra för Skånemejerier just nu, förra året fördubblades vinsten och nu byggs ett nytt mejeri i Malmö. Men den ryska handelsbojkotten oroar, skriver Sydsvenskan. Förra året fördubblade Skånemejerier sin vinst, från 31,4 miljoner kronor till 63 miljoner. Nettoomsättningen ökade från 3,6 till 3,9 miljarder kronor mellan 2012 och 2013. Det framgår av företagets årsredovisning. Det positiva resultatet hänger i hop med de nya franska ägarna Lactalis som tog över Skånemejerier 2012, säger Skånemejeriers vd Björn Sederblad: – Vår nya ägare har en investeringsstrategi, de investerar den dubbla vinsten hela tiden. Det har lett till att vi har blivit effektivare på att producera. Just nu bygger vi ett nytt mejeri på 6 500 kvadratmeter bakom vårt gamla mejeri i Fosie. Läs mer |
Arla skär ned efter importstopp Arla i Danmark tvingas minska personalen med 79 personer till följd av det ryska importstoppet för mejeriprodukter, skriver ATL. I torsdags kväll stoppades all produktion av ost och smör till den ryska marknaden. Mejerijätten fick även omfördela mjölken mellan sina olika mejerier i Danmark, så att produktionen i stället kan inriktas mot nya marknader. Läs mer |
|
|
Gårdsmejeri drabbat av skogsbranden I Västmanland Birgit, 62 och Bengt Werner, 66, som driver Wernergårdens mejeri och café fick fly när branden rasade som värst. Kvar på gården var deras kor och 900 kilo ost, skriver Expressen. – Vi har inte fått åka hem och ge djuren vatten. Strömmen har gått och i kylrummet står nästan ett ton ost. Det var under fredagen som strömmen kom tillbaka till Wernergårdens mejeri efter fem strömlösa dagar. Människor, djur, fastighet och ost har klarat sig. Läs mer |
|
|
Whey and lactose production gets underway at new ArNoCo joint-venture factory Production has begun at a new whey and lactose production facility that is a joint venture between Denmark’s Arla Foods Ingredients and German dairy co-operative Deutsches Milchkontor (DMK). The factory, which cost more than €50 million to build, is operated by ArNoCo, an organisation created by the two companies specifically to produce high quality ingredients for the food and beverage industry. Located in Nordhackstedt in Germany, just 22km south of the Danish border, the new facility is adjacent to an existing 60,000 tonnes-a-year cheese factory owned by DMK. This site produces Mozzarella and semi-hard cheeses such as Gouda. ArNoCo will use the whey by-product from DMK’s cheese-making operations to produce whey protein concentrate ready to be converted into value-added ingredients for the bakery, dairy and nutrition sectors. The new site will also produce 25,000 tonnes of lactose annually, which will be processed and sold as Arla Foods Ingredients’ premium quality Dry Blend lactose for infant formula. |
|
|
Russia bans food imports Russia banned imports of a wide range of U.S. and European foods on Thursday in response to Western sanctions, confronting Russians with a type of economic isolation largely unseen since the Soviet era. Prime Minister Dmitry Medvedev outlined the products subject to the one-year ban: beef, pork, poultry, fish, fruit, vegetables, cheese, milk and other dairy products from the U.S., Canada, the European Union, Norway and Australia—in a radical response to penalties imposed on Russia over the crisis in Ukraine. |
|
Valio stoppar produktion till Ryssland Valio stoppar tillverkningen av produkter för den ryska marknaden och mjölken används för andra ändamål, säger bolagets vd Pekka Laaksonen till FNB. Valios försäljning till Ryssland är värd cirka 400 miljoner euro, vilket motsvarar en femtedel av bolagets omsättning. Företaget har tiotals produkter som har exporterats till Ryssland. Bland dem finns vanliga mjölksorter, smör, grädde och ostar. Rysslands motåtgärder kommer oundvikligen att orsaka ekonomiska förluster. |
|
Finnish milk consumption dates far way back Experts have concluded that Finns have been drinking milk for longer than expected. Finland is one of the world’s largest consumers of milk per capita, and it seems that the tradition has been going on for over 4000 years. The research conducted by the Universities of Helsinki and Bristol examined the way modern Finns are able to digest milk, as well as archaeological findings. The research has found evidence of milk consumption in Finland since 2500 BC. Cooking pots from 2500 BC were compared to older findings from 3300 BC and 3900 BC, showing clear signs of milk residue in the more recent pottery. The findings are particularly interesting since it demonstrates that it was possible for dairy farming to take place in harsh conditions, where snow can be present for up to four months a year. The findings were released in Proceedings of the Royal Society B on the 30th of July. |
|
Boom för ekomjölken Försäljningen av ekologisk mjölk ökade kraftigt för bondeägda Arla första halvåret i år. Totalt är ökningen 37 procent i detaljhandeln. Bakom ökningen ligger en långsiktig satsning – nu senast genom att sätta en förnybar skruvkork på den ekologiska mjölken. Arlas försäljning har ökat under en längre tid, men det är först det senaste halvåret det tagit riktig fart och ökat dramatiskt. Under perioden januari – juni i år är ökningen hela 37 procent (volym) i detaljhandeln jämfört med samma period förra året, i juni är ökningen hela 45 procent. Tidigare har ökningen skett inom restauranger och storkök, som nu ligger kvar på en hög nivå. Bakom ökningen ligger en medveten satsning från Arla de senaste åren. I ett första steg rekryterades aktivt fler ekobönder. En prisväxling genomfördes också, där priset på ekomjölk sänktes, samtidigt som priset höjdes något på den konventionella mjölken. Företaget har också satsat mer på marknadsföring, på att klimatkompensera för stora ekologiska produkter och på nya förpackningar som är lättare att hitta i hyllan. Nu senast sattes skruvkorkar av förnybart material på ekomjölken, något som många konsumenter efterfrågat. |
Milk, Nutritious by Nature ‘Milk, Nutritious by Nature’ is an information project led by the European Milk Forum (EMF). EMF comprises dairy organisations in eight countries across Europe who work together to disseminate relevant information and to create a dialogue with key stakeholders and consumers in relation to the nutrient richness of milk and dairy products. The aim is to build a clearer understanding of the role of milk and dairy products in a healthy, balanced diet across Europe. EMF has recently launched a userfriendly, comprehensive brochure which reviews the scientific evidence behind the health and nutritional benefits of milk and dairy foods. Please click here to view the publication. |
|
|
MuscleMilk – kraftskapare Se och begrunda http://www.musclemilk.com/ |