Famine may have driven evolution of milk tolerance DNA from 5000 year old bones have provided clues to the evolution of lactose digestion. Ancient DNA from early Iberian farmers shows that the widely held evolutionary hypothesis of calcium absorption was not the only reason Europeans evolved milk tolerance. Most of us grew up drinking milk. We were told it was the ultimate health drink. It is packed full of nutrients like calcium and other minerals, vitamins, including vitamin D, protein, fat and sugar in the form of lactose. In the West we take milk drinking for granted because most people of European decent are able to produce the enzyme lactase in adulthood and so digest the milk sugar lactose. However, this is not the norm in much of the world, and was not the norm for our Stone Age ancestors. In fact, genetic data has shown that the ability of adults to produce the enzyme lactase has only evolved within the last ten thousand years under strong natural selection. Without this enzyme, consuming milk can lead to some unpleasant side effects like bloating, cramps, flatulence and diarrhea – a condition known as lactose intolerance. Why this trait – known as lactase persistence – has evolved so quickly has been something of a mystery. Read more |
|
|
|
Tetra Pak touts plans to close Dutch facility Tetra Pak has announced plans to close its plant in Moerdijk in the Netherlands. The news comes against the backdrop of a 16% cumulative decline in demand for the drinks cartons in central and northern Europe in the period from 2007-2013, which in turn has resulted in overcapacities, Plast Europe reports. The Moerdijk plant is the group’s sole facility still employing offset printing technology. All of Tetra Pak’s other global plants are currently switching to a new and significantly cheaper technique that still guarantees the same quality. Adding that the prerequisites for doing so in Moerdijk, however, were much less favourable. The group has already entered into discussions with the plant’s 215 employees on a social plan that foresees the facility’s closure by the end of this year. |
|
Processförbättring den mjuka vägen En av Finlands största produktionsanläggningar för vasslepulver ökade nyligen sin produktion med mer än 10 % utan att ha investerat i nya maskiner eller använt mer energi i processen. Produktionsanläggningen kunde åstadkomma detta enbart genom att implementera Neste Jacobs’ NAPCON® Suite:s tillämpningar för avancerad processtyrning (APC) för att optimera produktionsprocessens kritiska och energiintensiva avslutningssteg. Vid produktion av vasslepulver är det särskilt viktigt att kontrollera fuktinnehållet exakt. ”För hög vattenhalt gör vasslepulvret klibbigt, vilket kan störa eller till och med stoppa produktionen” säger Antero Ylitalo, produktionschef vid Valios fabrik för vasslepulver. ”Om, å andra sidan, pulvret är för torrt skapas damm och det går åt onödigt mycket energi”. Produktens fukthalt bestäms i en spraytork i produktionslinjens slutända. Vid produktionsanläggningen infördes en APC-lösning bestående av två verktyg som ingår i Neste Jacobs NAPCON ®Suite: NAPCON ® Indicator, som beräknar material- och energibalansinformation och skickar till NAPCON ® Controller, ett multivariabel-modellbaserat prognostiserande program som är optimerat för att styra processer med korsvisa beroenden. Resultatet blev att APC-lösningen automatiskt styrde processen så att fabriken kunde öka sin produktion avsevärt. Samtidigt minskades risken för driftsstopp på grund av att påsfiltret täpps till. |
|
Nöbbelövs ekologiska gård levererar mjölk till Kristianstad, Eslöv, Lund och Malmö Efterfrågan på mjölk från Nöbbelövs ekologiska gård växer. ICA butikerna på Fäladstorget i Lund, i Eslöv och på Emporia kommer att börja sälja Nöbbelövs ekologiska gårdsmjölk i vecka sex. Redan nu säljs mjölken på ICA i Tollarp och Särlöv samt i COOP-butikerna i Kristianstad. – Vi har förverkligat drömmen om ett eget gårdsmejeri tack vare Norups Gårds utveckling av Mitt Mejeri – sjöcontainers som byggs ihop efter kundens behov och önskemål, säger Peter Nilsson initiativtagare, fjärde generationen mjölkbonde och ägare till Nöbbelövs ekologiska gård. Mitt Mejeri-paketet är komplett och innehåller en livsmedelsgodkänd lokal i en eller flera sjöcontainers. Containrarna är inredda som ett fullständigt mejeri, men kan även användas som bryggeri eller bränneri och konceptet inkluderar godkända tillstånd, egenkontroll-program, hygien- och driftsutbildning. Åhus Environmental Engineering utvecklar, producerar, provkör anläggningen, utbildar personal och servar vid behov. |
|
|
Kavli och Valora samarbetar O. Kavli AB etablerar samarbete med Valora Trade Sweden AB för varumärket Carlshamn Mejeri mjölkfria produkter för Foodservice-marknaden. O. Kavli AB förvärvade i våras Raisios produktområde mjölkfritt med varumärkena Carlshamn Mejeri och Soygurt®. Produkterna tillverkas i Åbo och Kavli kommer genom förvärvet göra en stor, nordisk satsning på segmentet. Carlshamn Mejeri mjölkfria sortiment består av produkter baserade på soja, havre och ris. O. Kavli AB har valt att samarbeta med Valora Trade för säljbearbetning av den svenska foodservicemarknaden. Från den 1 februari, 2014 kommer Valora Trade att hantera fältsälj- anbuds- och kedjekundsbearbetning medan Kavli kommer fortsatt att hantera order, fakturering, grossistkontakter, kampanjbokningar. |
|
|
|
Højere kvalitet i osteproduktionen Investering fra Højteknologifonden gør Arla Foods og Københavns Universitet i stand til at gå sammen om et projekt, der skal forbedre sammenhængen i osteproduktion ved hjælp af avanceret procesoptimering. Højteknologifonden støtter med halvdelen af det to mio. kr. store budget, skriver Ugenyt fra Mælkeritidene. Erhvervs-postdoc Hamid Babamoradi bliver hovedansvarlig for den indledende forskning. Ved at bruge hyperspektral NIR imaging, hvor man måler lysbølger, som kan give information om molekylernes koncentration og bindingsforhold, fås værdifulde oplysninger om de fysiske og kemiske egenskaber i osten. Kombineret med avanceret dataanalyse er teknikken et meget kraftfuldt værktøj, der gør det muligt at foretage automatiseret realtidsvurdering af osteproduktionen. Resultatet af dette projekt vil sikre et mere ensartet og sikkert produkt gennem avanceret automatisering af udskæring, rivning eller slicing. Arla Foods Götene Mejeri og Arla Strategic Innovation Center er involverede i projektet. |
|
Nye muligheder og udfordringer for dansk økomælk Den økologiske mælkeproduktion i Danmark stiger og det samme gør eksporten af økologisk mælk. Så selvom 2014 kan blive et år med omstruktureringer hos nogle økologiske mælkeproducenter, klarer den danske økomælk sig godt, skriver Landbrug og Fødevarer. Der blev indvejet 481 mio. kg økologisk mælk på de danske mejerier i 2012. Det var den hidtil største øko-mælkemængde, og den udgjorde 9,8 pct. af den samlede danske mælkeproduktion. I 2012 eksporterede Danmark økologi for 1.166 mio. kroner. Det var en stigning på 12,3 pct. i forhold til 2011, og af dette beløb var 533,8 mio. kroner eksport af mælk og mejeriprodukter. |
|
Foss stänger i Höganäs Det danska företaget Foss planerar att stänga i Höganäs vilket betyder att 160 jobb försvinner från orten. Det är resultatet av planerna att flytta Höganäsdelen av företaget till Kina och att koncentrera utvecklingsavdelningen till Hilleröd. Foss, som har verksamhet på 120 platser runt om i världen, planerar samtidigt att utöka antalet tjänster i Hilleröd med cirka 75 vilket betyder att några av de anställda kan få jobb på andra sidan Sundet. Foss är en av världens ledande leverantör av analysinstrument för livsmedels- och jordbrukssektorn och har verksamhet i 28 länder med totalt 1300 anställda. I fjor omsatte företaget cirka 1700 miljoner pund. Höganäsverksamheten planeras stänga den 1 januari 2015. |
|
Brand hos Arla Pronsfeld På annandag jul utbröt en brand i Arlas pulvertorn i tyska Pronsfeld, följt av två explosioner. Inga personer kom till skada. Orsaken till branden är fortfarande okänd. Även omfattningen av skadorna är oklar, och därför är det osäkert när anläggningen är produktionsklar igen. Produktionen i tornet var fortfarande i ett testskede och inga andra delar av mejeriet har drabbats. Mjölken som skulle ha gått till pulverproduktion omdirigeras till annan produktion och branden kommer inte att påverka mjölkpriset negativt. |
|
GEA builds new plant for Vreugdenhil GEA Process Engineering was recently awarded the contract to design and build a new production plant to manufacture milk powder for Vreugdenhil Dairy Foods in The Netherlands. For GEA Process Engineering the order is among the largest the company has received in the Dutch dairy industry. The new facility is to be an extension to an existing Vreugdenhil production plant on the banks of the Merwede River in Gorinchem. GEA’s brief is to design, supply and install technologies for a second factory that will increase production by up to 35%. The output from the new plant is projected to be in the region of 48,000 tonnes per year or more than 7 tonnes of powdered milk per hour. In visual terms, it’s the equivalent of milking 50,000 cows. The order was signed in earlier this year and is scheduled to be completed with the plant going into full production in early 2015. |
|
Vil russiske veterinærmyndigheter forby import av norske meieriprodukter Russiske veterinærmyndigheter antyder at de kan komme til å forby import av norsk kjøtt og meieriprodukter, skriver NRK. Etter krisemøte om norsk fiskeeksport i Moskva, la den føderale veterinærtjenesten ut en melding på sine hjemmesider om at de skjerper kontrollen med importen av norsk kjøtt og meieriprodukter. |
|
Action on Sugar in the UK Obesity experts are launching a campaign to put pressure on the government and industry to cut the sugar content of food and drinks by up to 30%. The high-profile scientists and doctors behind Action on Sugar say that gradual cuts in the amount of sugar in ready meals, cereals, sweets and soft drinks will not be noticed by the public, but will result in a reduction in the calories we all consume. A 20-30% reduction in sugar over time will cut our calorie intake by about 100kcal a day – and more for those who consume a lot of sugar. That is enough to halt or even reverse the obesity epidemic and reduce the toll of diabetes and other disease, say the doctors, who include Robert Lustig, author of Fat Chance: The Bitter Truth About Sugar, and Professors John Wass, academic vice-president of the Royal College of Physicians, Philip James of the International Association for the Study of Obesity and Sir Nicholas Wald of the Wolfson Institute of Preventive Medicine. Read more |
|
Danone to sue New Zealand’s Fonterra over baby formula recall French food group Danone said it would sue wholesale dairy exporter Fonterra and stop buying products from the New Zealand firm following a contamination scare that sparked the recall of infant milk formula across Asia. The world’s largest yoghurt maker did not say how much money it was seeking, but it has previously said it wanted full compensation for what it says were 350 million euros ($476 million) in lost sales following the recall of the company’s Dumex and Karicare infant formula products. Read more |
|
Smør har dårligere ry end det fortjener Smør har langt dårligere ry, end det fortjener, mener forsker Tine Tholstrup, der er lektor på Københavns Universitet, Institut for Idræt og ernæring, bioaktive fødevarer og sundhed. Hun undersøger derfor lige nu i et projekt med støtte fra Mælkeafgiftsfonden, om der er plads til smør i en sund kost. Det gør hun i et forsøg, hvor to grupper mennesker over to perioder får henholdsvis en mindre portion smør på 15 gram med mættet fedt og en portion med vegetabilsk olie med umættet fedt. Formålet er at finde ud af, om det mættede fedt i små mængder har en negativ effekt på sundheden, eller om de smørforskrækkede danskere kan begynde at bruge en smule smør, uden at skulle bekymre sig om kolesteroltal og hjertekarsygdomme. Læs mer |
|
|
Rabobank predicts “a looser dairy market” Rabobank’s beef and dairy quarterly reports point to a looser dairy market, on the back of strong production, and tight beef supplies. Both markets will see prices supported, with Chinese demand featuring heavily as beef production is held back by lower feed costs and herd expansion. Dairy production is predicted to be higher, but Rabobank says China will buy surplus. Rabobank analysts described 2014 as an ‘intriguing period’ for global dairy. Through the autumn of 2013, Whole Milk Powder values tracked around US$5,000 after the spring spike. Higher prices seen through 2013 are expected to remain until the second quarter 2014, when they will ease. But, Rabobank insisted this drop will be limited, amid growing Chinese demand and inventory replenishment. “The rate of price reduction will be limited by structural constraints on suppliers, the need to replenish depleted buyer inventories, and ongoing demand growth in line with a slow economic recovery,” summarised Rabobank. The production spike relates to all key export regions from August 13 up until October, barring Australia. Here, production was back 4.3 per cent as drought persisted. Meanwhile Europe enjoyed a better summer, producing 3.6 per cent more milk year on year. A ‘looser’ market should be created by strong northern hemisphere production following an ‘exceptional’ southern hemisphere season. This, the report states, will meet China’s needs. Farmgate prices around the world are also strong, being assisted by lower corn and soybean prices. The report suggested 10 to 40 per cent decreases will buoy intensive feeders. Going forward, South America is tipped to crank out milk. This has already been seen in Brazil, which coincided with record prices, up 27 per cent, the report added. This was despite consumption ‘spluttering’. The report forcasted Argentina is set to benefit from improved feed costs, although economic uncertainty means dairy investment has been lacking. Overall, exports will falter as weak signals are passed through to producers. See more |