Mejeritekniskt Forum

Mötesplatsen för oss inom mejeribranschen i Sverige

Norrmejerier får industridoktorand för forskning om hårdost

Annika Höjer, specialist Mjölkråvara vid Norrmejerier och till höger Karin Hallin Saedén, chef Forskning och Utveckling vid Norrmejerier välkomnar Thomas Eliasson som industridoktorand. Foto: Mariann Holmberg

Efter en intensiv uttagningsprocess med 30 sökanden är Norrmejerier en av tio organisationer som har beviljats en industridoktorand. Thomas Eliasson är anställd av Norrmejerier för att under fem år arbeta i forskningsprojektet om ”Laktobacillernas ursprung och förekomst i ostens värdekedja”.

– I samarbete med SLU kan Norrmejerier bidra till forskning för en stärkt mjölk- och mejeriproduktion och blir till nytta för norrländska mjölkbönder. Det här är riktigt spännande och är ytterligare ett steg att förstå hela kedjan från gräset som växer på marken till dess att osten är färdig att konsumeras, säger Karin Hallin Saedén, chef Forskning och Utveckling, Norrmejerier.

Under fem år kommer industridoktoranden Thomas Eliasson, med molekylär teknologi, att studera laktobacillernas resa från gård till färdig ost. Projektet ska leda till ny kunskap om deras inverkan på smakutvecklingen hos svensk hårdost av premiumkvalitet. En femtedel av doktorandtiden är verksamhetsförlagd vid avdelningen för Forskning och Utveckling vid Norrmejerier i Umeå.

Thomas Eliasson är utbildad husdjursagronom med inriktning mot foder och produktionsbiologi. Han är uppväxt i Kiruna och har bakgrund inom lantbruk i Tornedalen och mejeriindustri. Thomas Elisasson har tidigare genomfört ett forskningsprojekt i samarbete med Norrmejerier som då handlade om resursutnyttjande av vassle och mjölkspill för användning till djurfoder.

Mejeriteknisktforum © 2018 Frontier Theme