Mejeritekniskt Forum

Mötesplatsen för oss inom mejeribranschen i Sverige

Ostfestivalens vinnare

Totalt delades tjugofem medaljer ut när Ostfestivalen gick av stapeln i Münchenbryggeriet 16-18 februari. För femte året i rad arrangerades festivalen som samlar gräddan av svensk ost. Sammanlagt var 40 utställare på plats, stora som små från hela landet. Kraven i medaljtävlingen är höga och endast en guldmedalj som delades ut, vilken gick till Jämtländsk Källarlagrad Vit Getost från Skärvångens Bymejeri i Jämtland.

Flera tävlingar anordnades under helgen och sammanlagt tävlade 139 ostar om både besökarnas och expertjuryns omdömen.

”Ostfestivalens godaste ost 2018 – publikens val” röstades fram av besökarna på festivalen. Utmärkelsen togs hem av Svedan Gårdsost från Västerbotten, med sin pressade hårdost gjord på traditionellt sätt gjord på obehandlad mjölk från gårdens egna kor.

Till ”Ostfestivalens svenska klassiker 2018 – Herrgård” korades Herrgård 28 %, 18 månader från Falbygdens Ost. En långlagrad rundpipig ost gjord på komjölk, ystad av Arla Foods Kalmar mejeri och mognadslagrad av Falbygdens Ost i Västergötland.

”Ostfestivalens mest innovativa ost 2018 – ICAs pris” gick till Hallands Himmel från Kvibille Mejeri i Halland. En långlagrad blåmögelost gjord på mjölk från kor som betat under den halländska himlen.

En jury på 72 personer bestående av framstående ostkännare, journalister, kockar, sommelierer, osthandlare, inköpare och diplomerade fromagerer blindprovade ostar i medaljtävlingens olika kategorier. Juryns ordförande var Roland Persson (ostkunnig kock och ”Årets Kock 1990”) och experterna poängbedömde tävlingsostarna enligt en sträng skala.

I sin helhet delades 25 medaljer ut, varav 19 brons, fem silver och en guldmedalj. Kraven i medaljtävlingen är mycket höga och för att få guld måste man ha 90 % av den totala poängen. Det enda guldet 2018 gick till Jämtländsk Källarlagrad Vit Getost från Skärvångens Bymejeri i Jämtland.

Läs mer

Mejeriteknisktforum © 2018 Frontier Theme