Mejeritekniskt Forum

Mötesplatsen för oss inom mejeribranschen i Sverige

Agnes Wold: “Dags för en kovändning”

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Agnes Wold, senast sedd i Skavlan, kastar ut brandfacklor, bland annat denna:

Att producera säker färsk mjölk utan pastörisering kräver att man regelbundet tar prov på korna och att varje leverans av färskmjölk analyseras så att den är fri från hälsofarliga bakterier. Med moderna metoder går det på något dygn.

Visst skulle det kosta pengar. Men varför ska just mjölken vara så förtvivlat billig? Vin från bönder som lägger extra omsorg på odling, skörd och lagring kostar hundratals kronor flaskan; Systembolaget tillhandahåller sådant finvin, liksom billighetsboxar med sulfitimpregnerat dito. Varför måste då all mjölk vara en lågprisprodukt? Varför har vi inga småmejerier som framställer lyxmjölk med potentiellt hälsobringande effekter från särskilt utvalda gårdar? Är det för att mjölken framför allt dricks av barn, medan de vuxna som håller i hushållskassan smuttar på espresso och lokalbryggt öl?

Läs artikeln i Fokus

Mejeriteknisktforum © 2017 Frontier Theme