Mejeritekniskt Forum

Mötesplatsen för oss inom mejeribranschen i Sverige

Fettsnål pizza möjlig

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page

  Pizzor behöver inte vara fettdrypande kaloribomber för att smaka gott. Forskare på SP har i ett EU-projekt lyckats sänka fetthalten i en pizza med hälften – med bibehållen smakupplevelse. Hemligheten är ett tunt lager av fett på ostens yta i form av en coating.
 Bakgrunden till forskningsprojektet CheeseCoat, som startade i slutet av 2011, är högst seriös. Det rör sig om ett nytt EU-direktiv där man bestämt att andelen mättat fett och transfetter i ostprodukter ska minskas. Meningen är att detta ska bidra till hälsosammare matvanor hos befolkningen i Europa. Projektet ska också skapa fler innovationer och göra forskning tillgänglig för europeiska småföretag för att stärka deras konkurrenskraft och tillväxt.
 I CheeseCoat-projektet har utvecklats ost med mycket låg fetthalt med smältegenskaper, textur och smak som ska vara signifikant bättre än de alternativ som finns tillgängliga på marknaden idag.

Updated: 22 juni, 2017 — 10:07
Mejeriteknisktforum © 2017 Frontier Theme