Mejeritekniskt Forum

Mötesplatsen för oss inom mejeribranschen i Sverige

Fettsnål pizza möjlig

  Pizzor behöver inte vara fettdrypande kaloribomber för att smaka gott. Forskare på SP har i ett EU-projekt lyckats sänka fetthalten i en pizza med hälften – med bibehållen smakupplevelse. Hemligheten är ett tunt lager av fett på ostens yta i form av en coating.
 Bakgrunden till forskningsprojektet CheeseCoat, som startade i slutet av 2011, är högst seriös. Det rör sig om ett nytt EU-direktiv där man bestämt att andelen mättat fett och transfetter i ostprodukter ska minskas. Meningen är att detta ska bidra till hälsosammare matvanor hos befolkningen i Europa. Projektet ska också skapa fler innovationer och göra forskning tillgänglig för europeiska småföretag för att stärka deras konkurrenskraft och tillväxt.
 I CheeseCoat-projektet har utvecklats ost med mycket låg fetthalt med smältegenskaper, textur och smak som ska vara signifikant bättre än de alternativ som finns tillgängliga på marknaden idag.

Updated: 22 juni, 2017 — 10:07
Mejeriteknisktforum © 2017 Frontier Theme