Mejeritekniskt Forum

Mötesplatsen för oss inom mejeribranschen i Sverige

Juni 2014

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page
Coop säljer Grådö till Falköping
Coop säljer Grådö Mejeri i Dalarna till Falköpings Mejeri. Falköpings Mejeri tar över Coops avtal och förpliktelser gentemot mjölkbönder, medarbetare och kunder. Grådö kommer fortsatt att vara en viktig bas för Coops utveckling och tillverkning av mejeriprodukter under egna varumärken.
Coop har skrivit ett långsiktigt avtal om produktion med Falköpings Mejeri och Grådö kommer därmed att fortsatt vara en viktig bas för utveckling och produktion av Coops egna varumärken inom mejeriområdet. Med ny ägare får mejeriet dessutom möjlighet att öka produktionen ytterligare genom att tillverka och sälja produkter även utanför Coops butiker.
– Vi är väldigt nöjda med förvärvet och det fortsatta samarbetet med Coop. Grådö är ett välskött mejeri som har mycket stor potential. Vi får nu en kompletterande bas i Mellansverige och har alla förutsättningar att fortsätta växa till gagn för såväl konsumenter, handeln och mjölkbönderna, säger Thomas Andersson, vd Falköpings Mejeri.
– Med Coop som ägare har vi snabbt kunnat bygga upp ett lönsamt mejeri med en stabil verksamhet. Coop har tagit ett mycket bra ägaransvar för vår utveckling. Med Falköpings Mejeri som ny ägare öppnas även möjligheten att bredda vår försäljning av Grådös produkter, något som efterfrågas av handel och konsumenter. Falköpings Mejeri är ett framgångsrikt helsvenskt mejeri och känns som en mycket bra ägare, säger Staffan Eklöv, vd Grådö Mejeri.

Grådö Mejeri AB är ett dotterbolag till Coop Sverige AB. Mejeriet tillverkar mejeriprodukter Coops egna varumärken Coop och Coop Änglamark samt produkter under Grådö-varumärket. Mejeriet har 34 medarbetare samt 39 kontrakterade mjölkgårdar i Dalarna, Uppland, Västmanland och Örebro län. Invägningen är cirka 50 miljoner kilo mjölk per år. Cirka 20 procent av produktionen sker med ekologisk mjölkråvara.
Falköpings Mejeri ägs av cirka 200 mjölkbönder på och omkring Falbygden. Ett 20-tal är anslutna till föreningen KRAV®. På mejeriet arbetar drygt 70 personer med produktion, kvalitetskontroll och administration. Falköpings Mejeri omsätter mer än 700 MSEK vilket motsvarar 150 miljoner liter mjölkråvara som förädlas och levereras i totalt 65 miljoner förpackningar av olika slag.

Läs artikel i Falköpings Tidning

Synchrotron Uncovers Nanostructure Of Milk
A new study on the digestion of milk could lead to the development of new formulas for premature babies, weight loss drinks and potentially new drug delivery systems. Published in the journal ACS Nano, the research gives detailed insights into the structure of milk during digestion. Whilst milk’s nutritional values are well known, little research has been conducted into the detailed structure of milk and how its fats interact with the digestive system until now. Led by Dr. Stefan Salentinig and Professor Ben Boyd from the Monash Institute of Pharmaceutical Sciences (MIPS), the team looked at the nanostructure of milk to find out how its components interact with the human digestive system.
Read more
Kampagne skal stoppe danbo-deroute
Ostemadden med lyst franskbrød og et par skiver peberfrugt kommer kun sjældent frem på bordet i moderne danske hjem. Undersøgelser viser, at det ofte er ældre genrationer, der sætter tænderne i en ostemad, mens de yngre målgrupper ikke har taget den danske klassiker til sig. Derfor skal en kampagne nu kaste nyt lys på danbo-osten, fortæller Jan Hermansen, der er chef for strategi og udvikling i Mejeriforeningen for Foodculture.dk.
Læs videre
Arla indvier modningscenter
Arla går nu et skridt videre i udviklingen af selskabets voksende serie af gourmetoste under Unika-brandet. Onsdag indviede selskabet et såkaldt Affinage Center på Tistrup Mejeri, hvor man i forvejen producerer en række Unika-oste – blandt andet råmælksosten ’Kry’, skriver mejeri.
Med det nye ’modningscenter’ på 800 kvm. får Arla helt nye muligheder for at styre temperatur og luftfugtighed under lagringen af ostene. Affinage Centret er således opdelt i seks skarpt adskilte rum, hvor den enkelte ostetype kan udvikles i sit eget individuelle indeklima.
Affinage – på dansk: ostemodning – har afgørende betydning for det færdige produkt.
”Op mod 50 pct. af ostens slutsmag skyldes affinage,” fortalte gastronomisk ansvarlig for Arla Unika, John Gynther, i en tale i forbindelse med åbningen.
Læs videre
Gräddfil – en 50-talshistoria
Sedan 1950-talet har gräddfil funnits i Arlas sortiment. Ändå räknas den som en av bolagets moderna mjölkprodukter. Från att ha konsumerats nästan enbart på sommaren används gräddfilen i dag året runt.
Gräddfilen lanserades 1952 av Arla som då fortfarande hette Mjölkcentralen. Produkten var bolagets sommarnyhet för året och den gjorde succé. Med sin slogan ”Gräddfil – en läckerhet” syntes förpackningen inom kort på många svenska matbord. I marknadsföringen hette det snart att gräddfilen var både ”mat och dessert – frisk, läskande och mättande utan att tynga”.
Läs mer
Ny hemsida från LRF Mjölk
LRF Mjölk lanserar en ny hemsida med adressen mjolk.se.
 
Senaste nytt från Falkenberg
Arla satsar 176 miljoner kronor de närmaste två åren på att bygga upp den nya verksamheten för cottage cheese i Falkenberg. Målet är att producera 29 500 ton fördelat på ett fyrtiotal produkter.
I dag produceras cottage cheese i Skövde. Flytten sker stegvis med start i oktober. Mejeriet i Skövde stängs i slutet av 2015.
Lokalerna byggs om så optimalt som möjligt, bland annat när det gäller arbetsmiljö och kvalitetskrav på produkt. Parallellt med att mejeriet byggs om, anställs medarbetare.
Ove Jarlö fortsätter som mejerichef i Skövde fram tills att mejeriet stängs och han tar över i Falkenberg.
Economic Impact of the Abolition of the Milk Quota Regime – Regional Analysis of the Milk Production in the EU – a report from European Commission
Some excerpts:
• Key results of scenario S4 are that milk production increases by about 4.4% in the EU-27, and EU raw milk prices decline by 10%. Production of butter, skimmed and whole milk powder would increase by 5-6% while their prices would decline by about 6-7%. The production of cheese and fresh milk products would increase by about 1% and their prices could decline by 4-6%.
• As the overall increase of milk production drives down dairy prices in the EU-27 this exerts economic pressure on regions with low quota rents, especially to be found in the United Kingdom (eastern, south east and south west regions), Sweden (Mellersta Norrland and Oevre Norrland) and all Finnish regions.
• In contrast, some MS face decreases in dairy cow herds, especially the United Kingdom, Sweden and France (-5.8%, -4.8% and -3.2% respectively).
• The largest decreases in agricultural income are projected for Sweden (-5.2%) Finland and Ireland (both -4,5%), Lithuania (-3.8%) and Germany (-3,6%).
Read more
Forskere laver mælk som mor laver den
Et forskningsprojekt giver nu industrien mulighed for at fremstille af beta-kasein fra komælk – et mælkeprotein, der er en hovedbestanddel i den menneskelige modermælk, skriver Foodculture.dk.
Modermælkserstatninger bliver nu mere lig den naturlige kvindelige brystmælk. Et forskningsprojekt, der har arbejdet på at producere mælkeproteinerne beta-kasein, som er det stof kvinder danner, når de ammer, er netop afsluttet.
Her har forskerne fundet en metode til at oprense proteinet beta-kaseinet, industrielt, skånsomt og rentabelt, så det kan bruges til modermælkserstatninger.
Læs videre
Zenith Global Dairy Congress just passed
The Global Dairy Congress, now in its 8th year, is a two day event incorporating market briefings, conference sessions and FoodBev Media’s annual World Dairy Innovation Awards was presented at the gala dinner. The Congress covered a range of key themes for the global dairy industry and provide excellent networking opportunities for industry leaders, suppliers, customers and analysts.
Key note speakers were for instance Kevin Bellamy, Senior Analyst – Dairy for Rabobank, Per Sundelin, Senior Consultant for The Healthy Marketing Team, Sweden, Henrik Yli-Seppälä, Export Manager for Valio, Finland and Arun Prabhu, Commercial Innovation Director for Arla Foods, Denmark.
Read more
A way to take care of whey
Acid whey has made the news as the controversial by-product of Greek yoghurt production. Hard to handle and potentially hard on the environment, several litres of acid whey waste are produced for every litre of yoghurt.
Arla Foods Ingredients, has developed a concept to turn waste into value in refreshing, nutritious fermented beverages tolerant of processing at a low pH. The combination of the Nutrilac® solutions and special process simply makes the acid whey issue go away.
Danone to close 3 European plants
French food company Danone said on Wednesday it planned to shut three plants in Italy, Germany and Hungary and cut 325 jobs to cope with falling demand for fresh dairy products.
The world’s largest yoghurt maker, with brands such as Activia and Actimel, makes 60 percent of its revenue in dairy, a sector hit by a jump in milk prices and weak consumer spending in austerity-hit Europe.
Danone said it would close its sites at Casale Cremasco in Italy, Hagenow in Germany and Budapest in Hungary and gradually shift production to Belgium, Poland, Germany and France to make its European dairy business more competitive.
10.000 ton ostpulver til hele verden
Lactosan på Fyn omdanner overskudsost til højtspecialiserede ingredienser, der giver smag og konsistens til brød, sovs, færdigretter m.m. Kunderne er fødevarevirksomheder i Europa og Asien.
Lactosan opkøber hvert år store mængder ost: 1/3 kommer fra Danmark, 1/3 fra Europa og den sidste 1/3 fra Australien og New Zealand.
Osten bliver til ca. 10.000 ton ostepulver fordelt på over 100 forskellige typer.
Pulveret eksporteres til cirka 50 lande primært i Europa og Fjernøsten, men der arbejdes også med nye markeder i Mellemøsten og Indien.
Der er 100 medarbejdere på fabrikken i Ringe og yderligere 80 medarbejdere fordelt på selskabets fabrik i Uruguay samt salgsselskaberne i Storbritannien, Rusland, Japan og Kina.
Læs mere
Amerikanska FDA är inte motståndare till osthyllor av trä
Food and Drug Administration har på sin Facebooksida  kommenterat ryktet om att man planerar förbjuda användningen av trähyllor när ost lagras för mogning.
I januari 2014 skrev FDA Food Center for Food Safety and Applied Nutrition i ett brev till New York State Dept of Agriculture and Markets en formulering som kunde tolkas så att man planerade att förbjuda trähyllor. Så är alltså inte fallet. Men debatten rasar vidare

 

Updated: 1 december, 2016 — 11:47
Mejeriteknisktforum © 2017 Frontier Theme